Emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri üç gün süren yürüyüşün ardından bugün Ankara'da sosyal güvenlik reformunun geri çekilmesi için eylemdeydi.
bianet'in görüştüğü Türk Tabipler Birliği (TTB) başkanı Gençay Gürsoy, polisin engellemesi nedeniyle Meclis önünde basın açıklaması yapamadıklarını; ısrar ederek kent merkezine girdiklerini ve Sakarya Caddesinde taleplerini dile getirdiklerini söyledi.
Polisin tavrını protesto eden Gürsoy, "Bundan sonra tüm örgütlerin bir araya gelerek tasarı geri çekilene kadar mücadeleye devam etmesi için çalışacağız. Hükümetin taleplerimize cevap vermemesi halinde genel greve gitmek tüm örgütler tarafından dillendirilmeye başladı" dedi.
Tüm Türkiye'den temsilciler Ankara'da buluştu
TTB'nin yanı sıra aralarında Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) da bulunduğu platformun temsilciler üç gün önce İstanbul ve İzmir'den yola çıkmıştı.
Bu sabah diğer illerden gelen örgüt temsilcileriyle Ankara'da buluşan gruplar, özellikle emeklilik ve sağlık hakkını kısıtlayan tasarının geri çekilmesini istiyor.
Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu'nun yanı sıra Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı sendikalar, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) ve sol-sosyalist parti ve gruplar da tasarıya karşı eylemler düzenliyor.
"Genel grev şimdi değilse ne zaman?"
Gürsoy, bütün bu gruplarla görüşerek eylemlerini eş zamanlı hale getirmeye çalışacaklarını vurguladı. "Genel grev tüm emekçilerin meşru hakkı. Bu hak sosyal haklarla ilgili bir saldırıya karşı kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak."
İstanbul'dan yola çıkan grup Kocaeli'nde Birleşik Metal-İş grevini ziyaret ettikten sonra Bursa'da İzmir'den gelen grupla buluştu; Eskişehir'den sonra Ankara'ya geldi.
Geçtikleri her ilde halkın ve yerel medyanın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten Gürsoy, bundan sonra hükümetin tavrına göre tavır alacaklarını belirtti.
SSGSS'ye karşı
Halen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bekleyen tasarıyla,
- Şu an 58 ve 60 olan emeklilik yaşı kadın ve erkek için 65'e, prim gün sayısı 7 binden 9 bine çıkarılacak.
- Emekli maaşları yüze 23-33 düşecek. Çalışan emeklilerin maaşları kesilecek.
- Aylık geliri 139,6 YTL'den fazla olan herkes sağlık sigortası primi ödeyecek. Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak.
- Primi ödemeyenler sağlık hizmeti alamayacak.