Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı çıkmak amacıyla bugün Türkiye genelinde gerçekleştirilen eylemlere Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) çalışanları, akademisyenleri ve öğrencileri de katıldı.
10:00-12:00 saatleri arasında iş bırakan BÜ çalışanları Üniversite’nin Güney Kampüsü’nde yasa tasarısını protesto etmek amacıyla toplandı. Bu saatler arasında birçok öğretim üyesi derslerini iptal ederken, öğrenciler de eyleme destek verdi.
Çalışkan: Tasarı yasalaşmasın diye tepki göstermeli
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Boğaziçi Üniversitesi Temsilciliği tarafından düzenlenen eylemin parolası "Karşı çıkarsak yapamazlar" oldu. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Koray Çalışkan SSGSS Yasası’nın kazanılmış hakları geriye döndüreceğini belirterek bu tasarının yasalaşmaması için tepki göstermek gerektiğini söyledi.
Eğitim-Sen’den Işık Özışık ise SSGSS’nin kadınları daha da fazla mağdur ettiğine işaret ederek "Kreş hakkı, emzirme yardımı elimizden alınırsa kadınlar iş yaşamına, toplumsal hayata nasıl katılacak?" diye sordu.
Eylemde Makedonya, Yunanistan, Fransa gibi birçok ülkede sosyal güvenlik alanını etkileyecek benzer kanun önerilerinin işçi, memur ve öğrencilerin tepkisi dolayısıyla yasalaşamadığı hatırlatıldı.
Genç Sen: Karşı çıkmazsak ileride...
"Asla yalnız yürümeyeceksin" pankartıyla eyleme destek veren Genç Sen üyeleri de yasanın şu anda çalışanlar kadar emek piyasasına ileride katılacak öğrencilerin haklarını da kötüleştirdiğini hatırlattı. Öğrencilerin de bu yasa tasarısına kitlesel şekilde karşı koymasının öneminin altını çizdi.
Sosyal Politika Forumu’ndan Prof. Dr. Ayşe Buğra SSGSS’yi protesto etmek için yapılan bu eylemleri sadece sosyal haklar açısından değil demokrasi açısından da önemli bulduğunu şu sözlerle belirtti:
"Eğer insanların hayatını çok yakından ilgilendiren bir yasa yapılacaksa; bunun temsilcilerle, sendikalarla, sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılması demokrasinin temelidir."
Eylem boyunca "Mezarda emekli olmayacağız", "Hükümet kızdırma, sigortamı attırma", "Sağlıkta piyasa ölüm demektir", "İşçi memur el ele, genel greve", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.
Bu sloganlar eşliğinde Üniversite’nin Giriş Kapısı’na kadar yürüyen grup, burada bekleyen otobüslerle Emek Platformu’nun Saraçhane’deki eylemine katılmak üzere hareket etti. (KÇ/GG)