* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Ekonomik kriz protestolarının Mart 2022'den bu yana devam ettiği Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da devlet başkanlığı sarayı ve başbakanlık binasına giren protestocular "hükümet binalarının işgaline son vereceklerini, fakat barışçıl gösterilerine devam edeceklerini" açıkladı.
Protestolar ve istifa çağrıları karşısında askeri bir uçakla ülkeyi terk ederek Maldivler'e giden Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, bugün (14 Temmuz) gece saatlerinde bir yolcu uçağı ile Singapur'a gitme kararı almıştı. Fakat uçuş "güvenlik gerekçesiyle" ertelenmişti. BBC, Rajapaksa'yı taşıyan uçağın bugün Singapur'a vardığını duyurdu.
Singapur hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Rajapaksa'nın ülkeye girişine "özel bir ziyaret sebebiyle" izin verildi.
İngiltere'nin The Guardian gazetesi, 13 Temmuz'da istifa edeceğini açıklamasına rağmen henüz istifa mektubunu iletmeyen ve yetkilerini protestocuların istifasını istediği Başbakan Ranil Wickremesinghe'ye devreden Rajapaksa'nın son durağının Suudi Arabistan olacağını yazdı.
Devlet başkanının ülkeden kaçmasının ardından protestocular başbakanlık binasını da işgal etmiş, güvenlik güçleri protestoculara göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmiş ve Başbakanlık ülkede olağanüstü hal ilan etmişti.
Sri Lanka'da son olarak başkent Colombo'yu da kapsayan Batı Eyaleti'nde yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, hastane yetkilileri, dünkü protestolarda bir kişinin öldüğünü, 84 kişinin de yaralandığını açıkladı. Açıklamaya göre, 26 yaşındaki bir gösterici de polisin göz yaşartıcı gaz kullanması sonrası solunum yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti.
Başbakan Wickremesinghe dün Sri Lanka ordusuna "kamu düzeninin tesisi için gereken her şeyi yapma" talimatı vermişti.
1984 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazanan ve tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da yakıt, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin temini konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor.
Protestocular, ekonomik krizden Devlet Başkanı Rajapaksa ve Başbakan Wickremesinghe de dahil hükümet yetkililerini sorumlu tutuyor, kötü ekonomi yönetimi ve yolsuzluk suçlamaları getiriyor.
Ne olmuştu?
Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından Mart ayında protestolarını yoğunlaştırmıştı.
Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükûmet yanlıları arasında arbede yaşanmış; bunun üzerine başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve Sri Lanka hükûmeti, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.
Protestocular, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa'nın oradan ayrıldığı ve güvenli bir yere götürüldüğü ileri sürüldü.
Devlet Başkanı Rajapaksa, 13 Temmuz'da istifa etmeyi kabul etti.
TIKLAYIN - Sri Lanka Cumhurbaşkanı görevi bırakıyor
Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile iki polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı. (SD)