Haber ve fotoğraflar: Anadolu Ajansı
Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. yıl dönümü kapsamında eski akümülatör fabrikasında düzenlenen merkezi anma törenine katılanlar, daha sonra Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelerek soykırım anıtına çiçek bıraktı.
Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük katliam olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. yıl dönümü kapsamında düzenlenen merkezi anma törenine birçok dünya lideri video mesajla katıldı.
Bosna'daki savaşta Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında düzenlenen törende aralarında birçok dünya liderinin gönderdiği video mesajlar gösterildi.
"BM Srebrenitsa halkının gözünde sınıfta kaldı"
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, mesajında, soykırım yaşamını yitirenleri andıklarını, yakınlarının ve hala sevdiklerinin bedenlerine ulaşamamış olanların acısını paylaştığını söyledi.
Geçmişle yüzleşmenin, yeniden karşılıklı güvenin sağlanmasında önemli bir adım olduğunun altını çizen Guterres, "BM ve uluslararası toplum, çeyrek asır önce Srebrenitsa halkının gözünde sınıfta kaldı” dedi.
Guterres, soykırımın inkar edilmesine ve savaş suçlularının yüceltilmesine artık bir son verilmesi gerektiğini kaydederek, Bosna Hersek'te barışın çok kırılgan olduğunu ve bu barışın bozulmaması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
"Hiçbir ders çıkarmadılar"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gönderdiği mesajda şunlar söyledi: "Bosnalı kardeşlerimize karşı işlenen cinayet ve katliamların takipçisi olacak, hak ve adalet arayışınızda sizleri asla yalnız bırakmayacağız.
Onca drama, katliama ve gözyaşına rağmen, Avrupalı siyasetçiler Srebrenitsa katliamından hiçbir ders çıkarmadılar. İslam düşmanlığını körükleyen, yabancı karşıtlığını destekleyen söz ve beyanatların halen serbestçe kullanılması, geleceğimiz adına büyük bir endişe kaynağıdır."
"Hatalarımızı hatırlıyoruz"
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise bugün hala çocuklarının mezarına gidemeyen anneler olduğunu belirterek, "Sizinle üzülüyor, hatalarımızı hatırlıyoruz. Geçmişi geri getiremeyiz, ama hatırlamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Srebrenitsa'da yaşananları kınadıklarını vurgulayarak "25 yıldır yakınları için mücadele veren kurban yakınlarına destek vermeyi sürdürecek, adalet yerini bulmadan bu desteğimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
"Suçu işleyenlerin yargılanmaları acıyı hafifletecek"
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de Avrupa'nın 25 yıl önce bugün kalbinden vurulduğuna dikkat çekerek "Yaşananları hatırlamak hepimizin görevidir. Adalet yerini bulmalı. Bu suçu işleyenlerin yargılanmaları kurban yakınlarının acılarını bir nebze azaltacaktır” diye konuştu.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, benzer olayların bir daha yaşanmaması için herkesin elinden geleni yapması gerektiği belirterek, "Öldürülen masum kurbanları unutmayacağımıza söz veriyoruz. Ayrımcılığın, nefretin ve sürgünün olmadığı bir dünya inşa etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da kurban yakınlarının acılarını paylaştığını ve adalet arayışlarında onları desteklemeye devam edeceğini ve hala soykırımı inkar edenlerin olduğunu buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
Törende ayrıca, birçok AB ülkesi ile Balkan ülkelerinden başbakan ve cumhurbaşkanlarının mesajları da gösterildi. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'un gönderdiği yazılı mesaj da salonda okundu.
"Soykırım gerçeğini her zaman koruyacağız"
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle katılımın sınırlı olduğu anma törenine, Bosna Hersek Devlet yetkilileri ile az sayıda yakınlarını kaybeden aileler katıldı.
Mesajların gösterilmesinin ardından konuşan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Covid-19 salgınının bugün Bosna Hersek tarihinin en acı gününü dünyayla paylaşmalarına engel olmadığını vurguladı.
Srebrenitsa'daki soykırımın sistematik bir şekilde ve tüm dünyanın gözünün önünde yaşandığını vurgulayan Dzaferovic, 25 yıl önce yaşanan soykırımda öldürülen 1000'den fazla sivilin cesedine hala ulaşılamadığına dikkati çekti.
Dzaferovic, soykırım kurbanlarını her zaman hatırlayacaklarının altını çizerek, "Soykırım gerçeğini her zaman koruyacağız” dedi.
Anma töreninin ardından katılımcılar eski fabrikanın karşısında bulunan ve yaşamını yitirenlerin defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'na geçti. Burada soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 9 kişi yapılan törenin ardından toprağa verildi. (RT)