*Hayatını kaybeden dokuz kişinin cenazesi Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaştı. Eski akümülatör fabrikasında bekletilen cenazeler, yarın toprağa verilecek.
Kaynak ve fotoğraflar: AA
İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da yaşanan "en büyük katliam" olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden 25 yıl geçti.
Srebrenitsa Katliamı'nın 25. yıl dönümü kapsamında anma programı ve cenaze töreninin düzenleneceği 11 Temmuz Cumartesi günü, kimlik tespiti yapılan ve ailesinin onay verdiği 9 kişi daha Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Aradan 25 yıl geçmesine rağmen hala 1000'den fazla kişinin cenazesinin bulunamadığı belirtiliyor. Öldürüldükten sonra farklı toplu mezarlara gömülen ve ardından başka başka yerlere nakledilen cenazelerin birçoğunun bulunduğunda da tam olmadığı belirtiliyor. Birçok aile yakının sadece az sayıda kemiğini toprağa veriyor.
9 kişinin cenazesi, Potoçari Anıt Mezarlığı'nın karşısındaki eski akümülatör fabrikasında yarınki anma töreninin ardından toprağa verilmeyi bekliyor. (Fotoğraf: AA)
"Avrupa'nın açık yarası"
Fotoğraf: AA
Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda katliamın 25'inci yıldönümü için düzenlenen oturumda konuştu. Varhelyi, katliamın "Avrupa'nın 'açık yarası' olmaya devam ettiğini" ifade ederek, tüm sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirtti.
Sındır: Acısı dün gibi hafızalarımızda
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da yayınladığı mesajla Bosna Hersek, Srebrenitsa'da 1995 yılında hayatını kaybedenleri andı. Sındır şu ifadeleri kullandı:
"İnsanları kimlikleri nedeniyle yargılayan, ölüme mahkum eden, ötekileştiren zihniyete karşı yer, zaman, mekan fark etmeksizin dünyanın dört bir yanında mücadeleyi büyütmeliyiz. Srebrenitsa soykırımın üzerinden 25 yıl geçti. Fakat acısı dün gibi hafızalarımızda taze. 8372 Boşnak sivil, Sırp askerlerce hunharca katledildi. Bu unutulabilir mi, bu unutturulabilir mi? Gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir, daha iyi bir dünya bırakmak istiyorsak, dil, din, ırk, renk, mezhep ayrımı yapmaksızın bir yaşam özlemini ve soykırımın bir insanlık suçu olduğunu çocuklarımıza aşılamalıyız."
Ne olmuştu?
Yugoslavya İç Savaşı sırasında Sırp saldırılarından kaçan binlerce sivil Boşnak, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1993'te "güvenli bölge" ilan edilen ve 400 Hollandalı barış gücü askeri tarafından korunan Srebrenitsa'ya sığınmıştı.
11 Temmuz 1995'te Hollandalı askerlerce, sivil Boşnakların Sırp askerlerine teslim edilmesi ile başlayan katliamda en az 8 bin genç ve yetişkin sivil Bosnalı, Sırp güçler tarafından öldürüldü.
BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı 2007'de, kasabada yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmiş ancak tek sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetmişti.
Haziran 2017'de Hollanda Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa Katliamı'ndan Hollanda devletinin de kısmen sorumlu olduğuna karar vermişti.
İç savaşın en önemli isimlerinden olan, Sırbistan'ın liderlerinden Radovan Karaciç de Kasım 2017'de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından "insanlığa karşı suç" işlemekten müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
(AÖ)