İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da yaşanan “en büyük katliam" olarak kabul edilen Srebrenitsa katliamının üzerinden 24 yıl geçti.
Srebrenitsa’da öldürülen en az 8 bin 372 Boşnak'ın şu ana kadar 6 bin 500’ünün kimlikleri tespit edilebildi.
Bu yıl kimlikleri tespit edilen 36 kişi Potacari Mezarlığı'na defnedilecek.
Toprağa verileceklerden en genci 16 yaşındayken öldürülen Osman Cvrk, en yaşlısı ise 82 yaşındayken öldürülen Saha Cvrk olacak.
Erdoğan: Bosna halkına başsağlığı diliyorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenitsa Katliamı’nın 24.yıldönümünde şu açıklamada bulundu:
“24. yıldönümünde Srebrenitsa soykırımında şehit olan Bosnalı kardeşlerime Allah’tan rahmet, Bosna halkına başsağlığı diliyorum. Avrupa’nın gözü önünde yaşanan ve 8 bin 372 masumun canına mal olan Srebrenitsa soykırımı, tarih boyunca asla unutulmayacaktır.”
Ne olmuştu?
Yugoslavya İç Savaşı sırasında Sırp saldırılarından kaçan binlerce sivil Boşnak, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1993’te “güvenli bölge” ilan edilen ve 400 Hollandalı barış gücü askeri tarafından korunan Srebrenitsa’ya sığınmıştı.
11 Temmuz 1995’te Hollandalı askerlerce, sivil Boşnakların Sırp askerlerine teslim edilmesi ile başlayan katliamda en az 8 bin genç ve yetişkin sivil Bosnalı, Sırp güçler tarafından öldürüldü.
BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı 2007'de, kasabada yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmiş ancak tek sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetmişti.
Haziran 2017’de Hollanda Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa Katliamı’ndan Hollanda devletinin de kısmen sorumlu olduğuna karar vermişti.
İç savaşın en önemli isimlerinden olan, Sırbistan'ın liderlerinden Radovan Karaciç de Kasım 2017’de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından “insanlığa karşı suç” işlemekten müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
Hollandalı askerler dava açıyor
BBC’nin haberine göre, Srebrenitsa kasabasında 8 binden 372 insanın katledilmesine tanıklık eden Hollanda askerleri, “imkânsız bir göreve gönderildikleri” gerekçesiyle, devlet aleyhine dava açacak.
Temmuz 1995'de Birleşmiş Milletler (BM) adına Srebrenitsa'da görev yapan ve katliamdan sorumlu tutulan Hollanda taburundaki (Dutchbat) askerler, sembolik bir tazminat ödenmesini ve kendilerinden özür dilenmesini istiyor. (EEY/EKN)