*Fotoğraf: Sputnik V aşısının internet sitesi.
Hakemli bilim dergisi The Lancet'te yayınlanan faz 3 test sonuçları, Rusya'nın Sputnik V koronavirüs aşısının Covid-19'a karşı yaklaşık% 92 koruma sağladığını ortaya koyuyor.
Aşı, son deneme verileri yayınlanmadan önce piyasaya sürüldükten sonra başlangıçta bazı tartışmalarla karşılaşmıştı. Ancak bilim insanları, aşının etkisinin şimdi kanıtlandığını söylüyor.
Aşı vücutta nasıl çalışıyor?
Sputnik aşısı, Birleşik Krallık'ta geliştirilen Oxford/AstraZeneca aşısına ve Belçika'da geliştirilen Janssen aşısına benzer şekilde çalışıyor. Yani Türkiye'de kullanılan Çin menşeli CoronaVac aşısı gibi inaktif aşılar sınıfına giriyor.
Koronavirüsün küçük bir parçasını vücuda ulaştırmak için zararsız olacak şekilde tasarlanmış soğuk tip bir virüs örneği kullanıyor.
Vücudu bu şekilde virüsün genetik kodunun bir kısmına güvenle maruz bırakmak, tehdidi tanımasına ve hasta olma riski olmadan onunla savaşmayı öğrenmesine olanak tanıyor.
Aşı olduktan sonra vücut, koronavirüse özel olarak hazırlanmış antikorlar üretmeye başlıyor.
Bu, bağışıklık sisteminin koronavirüs ile gerçekten karşılaştığında savaşmaya hazır olduğu anlamına geliyor.
Sputnik V aşısının 2 ila 8°C arasındaki sıcaklıklarda (standart bir buzdolabı yaklaşık 3-5°C) saklanarak taşınması gerekiyor.
Farklı ikinci doz
Ancak diğer benzer aşıların aksine, Sputnik aşısı 21 gün arayla verilen birinci ve ikinci doz için farklı versiyonlar kullanıyor.
İki farklı formül kullanmaktaki amaç, bağışıklık sistemini aynı sürümü iki kez kullanmaktan daha fazla güçlendirmek ve daha uzun süreli koruma sağlamak için uygulanıyor.
Yan etki saptandı
Dergide yayınlanan araştırma aşının etkili olduğunu kanıtlamanın yanı sıra, deneme sırasında aşı ile bağlantılı hiçbir ciddi reaksiyon olmadan da güvenliydi.
Aşılanan grupta aşı ile bağlantılı herhangi bir ölüm veya ciddi hastalık yoktu.
Aşı, Rusya'nın yanı sıra, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka yerde kullanılıyor:
Lancet gazetesinin yanında yayınlanan bir yorumda, Profesör Ian Jones ve Polly Roy şunları söylüyor:
"Sputnik V aşısının geliştirilme ve onaylanma aşamalarındaki acele birçok eleştiri aldı.
"Ancak burada bildirilen sonuç açık ve aşılamanın bilimsel ilkesi kanıtlanmış durumda, bu da başka bir aşının artık Covid-19 insidansını azaltmak için mücadeleye katılabileceği anlamına geliyor".
Tüm yaş gruplarında etkili
Aşının tüm yaş gruplarında iyi bir etkiye sahip olduğunu ve tek dozdan sonra hastalığın ciddiyetini azalttığını belirttiler.
Bu, aşının tedariki sınırlıyken ve dünya çapında gecikmeler yaşanırken "özellikle cesaret verici" oldu.
Leicester Üniversitesi'nde klinik virolog olan Dr. Julian Tang şunları söylüyor:
"Adil olmak gerekirse, pandemiyle ilgili bu tür aşı uygulamalarına ilişkin tavizler, birinci ve ikinci dozlar arasında uzatılmış aralıklarla İngiltere aşılama programında da benimsenmiştir.
"Bu nedenle, diğer ülkelerin aşı tasarımlarını aşırı derecede eleştirme konusunda daha dikkatli olmalıyız."
(PT )