Roberto Carlos'un transferinden aylarca bahsederken, Dünya Süpersport Şampiyonası'nda birinciliği elde eden Kenan Sofuoğlu'na bin bir zorluk çıkarıyoruz.
Formula 1 yarışları için inşa edilen İstanbul Park pistinin işletmesini 2021 yılına kadar Formula'nın patronu Bernie Ecclestone'a devredip, genç motosikletçinin orada idman yapmasına izin verilmediğinde sadece seyirci kalıyoruz. Ama büyük başarıların geldiği spor dallarının adını bile bilmiyoruz.
Tiger Woods Kırşehir'de golf oynasa!
Yaygın medya Aziz Yıldırım, Yıldırım Demirören ve diğer kulüp başkanları televizyonda hakem dedikodusu yapsa saatlerce canlı yayınlıyor, futbol ve kısmen basketbol dışında diğer tüm spor dallarını görmezden geliyor.
Bugün televizyonu açıp herhangi bir haber kanalının spor haberlerini izlerken, futbol dışında da haber veriyor gibi görünmek için uluslararası bir golf turnuvasında Tiger Woods'un aldığı başarılı sonuçları istatistikleri ile birlikte görüyoruz.
Ancak biz bu ülkede golfü Hülya Avşar'ın sabık kocası Kaya Çilingiroğlu'nun meraklısı olduğu bir spor dalı olarak tanıyoruz sadece. Bu sporun adı, Antalya'daki Sorgun ormanlarının katledilmesine karışıyor, olsun, yine sessiz kalıyoruz.
Golf sahası yapılmasın demiyorum, ormanlar kesileceğine mesela Orta Anadolu'da kıraç araziler yeşillendirilsin, orada oynansın diyorum. Hiçbir amaç için ormanlar katledilemez demeye getiriyorum. Kıraç alanların golf sahasına dönüştürülmesi ile Anadolu'nun kavruk çocukları da bu sporla tanışabilir, başarılı da olabilir demeye getiriyorum (Ama sahanın sulanması filan diyenleri duyabiliyorum. İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin çölü yeşil alanlara çevirebildiğini, uygun ve çağdaş yöntemlerle her şeyin mümkün olabileceğini biliyoruz, değil mi?)
Yani Sorgun Ormanları'nın orta yerinde katliam yapılarak zengin turist golfünü oynayıp denize girsin diye ağaçları yok etmek para kazanmanın bir yolu olamaz diye nefes tüketiyorum. Bilmem anlatabiliyor muyum?
"Sergen"li siyaset
Futbol, golf, tenis, her ne kadar küresel ısınmaya olumsuz etkileri olsa da motor sporları bizzat sermaye olarak algılanmaktan birazcık kurtulsun, gençler spor yapsın istiyorum. Eskişehirspor'a siyasi koz olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından transfer edilen Sergen Yalçın gibi kötü örneklerin genç insanların önüne çıkarılmasından rahatsızlık duyduğumu anlatmaya çalışıyorum (Siyaset aracı haline getirilen futbol figürlerini bir başka yazıda tartışacağız).
Bu yüzden okuduğunuz yazıyı kimsenin ruhunun duymadığı bir başarı haberine ayırdım:
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'na bağlı (TSSF) Türkiyeli sporcular, Dünya Sualtı Federasyonu (CMAS) tarafından İtalya'nın Bari kentinde 26 Temmuz - 05 Ağustos 2007 tarihleri arasında düzenlenen Birinci "CMAS Oyunları Dünya Şampiyonası"na katıldı.
Küp Apnea, Dinamik Apnea, Sualtı Hokeyi Kadın ve Erkek, Paletli Yüzme, Sualtı Ragbisi dallarında 6 Ulusal takım önemli başarılar elde etti.
Sualtında bir altın, üç gümüş madalya... Küp Apnea dalında Erkeklerde Milli sporcu Cenk Devrim Ulusoy dünya birincisi olarak Altın Madalya kazandı. Ulusoy'u daha önce vücudundaki dövmeler nedeniyle bir önceki TSSF yönetimi tarafından takıma alınmayan sporcu olarak gazetelerde görmüştük, hatırlarsanız.
Yeni TSSF yönetimi önceki çağ dışı anlayışın kafayı taktığı dövmeler ile değil bizzat sporcunun performansı ile ilgilendi. Hak ettiği değeri gören sporcu da ardı ardına şampiyonluklar kazanmaya başladı.
Aynı şampiyonada ayrıca,
Dinamik Apnea dalında kadınlarda Milli sporcu Derya Can dünya ikincisi olarak Gümüş Madalya;
Sualtı Hokeyi Kadın Milli Takımı dünya ikincisi olarak Gümüş Madalya;
Sualtı Hokeyi Erkek Milli Takımı dünya ikincisi olarak Gümüş Madalya
aldı.
Demek ki kafayı kaldırıp Türkiye'de futbol dışında da spor dünyasına biraz geniş bir perspektif ile bakmak gerekiyor. Her ne kadar futbol aslında futboldan başka bir gerçekliği temsil eden ticari bir olguyu ifade ediyorsa da, paranın değil başarıların konuşulmasına ihtiyaç var.
Zira sporcular Cenk Devrim Ulusoy vakasında olduğu gibi kendilerine şans tanındığında ne kadar önemli başarılar gösterebildiklerini kanıtladı. Daha iyi bir açıdan bakınca spor inanın daha keyifli görünüyor. Spor medyasına da aynı açıyı kuvvetle tavsiye ediyorum.(BD/EÜ)
Yazarın notu: Eğer yukarıda adı geçen spor dallarının adını ilk defa duyan varsa, ki eminim var, meraklarını giderebilecekleri adres www.tssf.gov.tr .