Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) milletvekillerinin verdiği yasa teklifi, Türk Ceza Kanununun (TCK) “Hakkı olmayan yere tecavüz” başlıklı 154'üncü ve “İmar kirliliğine neden olma” başlıklı 184'üncü maddelerinde değişiklik talep ediyor, komisyondan geçen tasarıya göre kamu arazilerinin işgal edilmesi suç sayılmıyor.
bianet, turizmcilerin isteğiyle gündeme gelen tasarıyı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube 2. Başkanı Pelin Pınar Özden’e sordu.
“Düzenlemenin gerekçesi sadece plajlar değil”
“Bu düzenlemenin gerekçesi olarak hep plajları gösterdiler ama kamu arazisi dediğinizde bütün su havzalarını, ormanlık alanları, kıyı bölgeleri gibi bütün doğal kaynak alanlarını kast ediyoruz” diyen Özden'e göre bu alanların hepsi düzenlemeden etkilenecek.
“Daha çok da ruhsatını henüz alamamış villalara yarayacak. Hepsinin tapu alacağını düşünüyoruz. Düzenleme bütün kıyı alanların talanı anlamına geliyor.”
“Beykoz ve Acarkent davaları düşecek”
Beykoz konakları ve Acarkent Villaları gibi bir sürü yapılaşma hakkında süren davaların hepsinin düşeceğini söyleyen Özden “Bu haliyle bir af yasası ve böyle bir anlayışı kabul etme şansımız yok” dedi.
Özden “10 yıldan eski olan davaların düşmesi anlamına gelen bu karar aslında şu anda kentlerimizdeki doğal kaynak alanlarının talan edilmesine sebep olan ve çoğu on yıl önce yapılmış yapılaşmaların affı anlamına geliyor” dedi.
“Çıkar gruplarının baskısıyla düzenleme yapılamaz”
“Turizmcilerin baskısıyla böyle bir düzenlemeye gidildiği söyleniyor. Baskı ve çıkar gruplarının talebiyle düzenlemeler yapılması bu noktadan sonra 'vay halimize' dedirtiyor”
“Kamu kavramı çıkartılan hiçbir yasaya taraf olamayız”
“Hükümetin başka türlü bir misyonu olması gerekiyor. Ve içinden kamu kelimesinin çıkartıldığı hiçbir düzenlemeye taraf olamayız. Bütün yasalara bu kelimeyi sokmaya çalışırken o kavramın bir anda çekip çıkartıldığını ve bu işten sıyrıldığını düşünüyoruz.”
Bakan: Öneriye tepki haksız ve abartılı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, deniz kıyılarının talan edilmesine yol açacağı belirtilen yasal düzenlemeye, “biraz abartıya kaçan haksız tepki” gösterildiğini iddia etti, "Turizmcilerin deniz kıyısını, hapis kaygısı olmadan kullanmaları için yasal düzenleme” diyerek öneriyi savundu.
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut da, düzenlemeyi kendilerinin istediğini belirterek “Sahile şemsiye ve şezlong koyan tesis sahiplerini hapisten kurtarmak için istedik. Kimsenin farklı bir beklentisi yok” dedi. (BÇ/EZÖ)