* Fotoğraf: Flickr.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde faaliyet gösteren Marmaris Onmega Dolphin Park'ta "Splash" adlı yunusun hayatını kaybettiği açıklandı.
Yunuslara Özgürlük Platformu'nun sosyal medya hesaplarından duyurduğu ölüm haberinde, bu ölümün tesiste kısa bir zaman diliminde gerçekleşen dördüncü yunus ölümü vakası olduğu aktarıldı.
Platform tarafından tesis hakkında suç duyurusunda bulunulacağı, çeşitli rahatsızlıkları olduğu bildirilen kalan üç yunusun da zaman kaybetmeden deniz memelisi uzmanı veteriner hekimlerce sağlık kontrolünden geçirilmesi için başvuru yapılacağı belirtildi.
Platformun açıklamasında, "Elimize geçen kanıt niteliğindeki diğer fotoğraf ve videoları da kullanarak yunus parkına dava açılması için çabalayacağız. Splash ile birlikte diğer tutsak hayvanlar için adalet ve özgürlük talep ediyoruz," denildi.
???? Marmaris Onmega Dolphin Park yunus gösteri merkezinde Splash adlı yunus hayatını kaybetti. 3 yunus ise, esaretin olumsuz etkilerinin yanı sıra ihmalkarlık ve denetimsizlik yüzünden tehlikede! Tesis hakkında suç duyurusunda bulunacak, yunuslar için sağlık kontrolü isteyeceğiz. pic.twitter.com/8dWSwujRje
— Yunuslara Özgürlük (@ozguryunuslar) July 24, 2022
İşletmeler hayvan haklarına aykırı
Yapılan açıklamada "hayvan hapishaneleri" olarak tanımlanan yunus parkları gibi işletmelerde meydana gelen hayvan hakları ihlalleri vurgulanırken, aynı zamanda ulusal ve uluslararası mevzuatın da çiğnendiği vurgulandı:
"Doğalarından kopardıktan sonra deniz memelilerini aç bırakmak suretiyle ceza-ödül sistemi ve zorla besleme uygulamalarıyla insana bağımlı hale getiren, ömür boyu esaret altında tutarak hayvanlara fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan bu hayvan hapishaneleri, en temelde hayvanların özgürce ve sömürüden uzak yaşama hakkını ellerinden alırken, diğer taraftan açıkça ulusal ve uluslararası mevzuata ve uzman sağlık kuruluşlarının görüşlerine de aykırı hareket ediyor."
Yunus parkları kapatılmadı
Hayvanları Koruma Kanunu'nda geçtiğimiz yıl yapılan değişikliklere de atıfta bulunan Platformun açıklamasında, yetkili kurumlar da hayvan ölümlerinden sorumlu tutuldu.
Yaygın kanının aksine Türkiye'de yunus parklarının kapatılmadığını ve hayvan gösterilerinin yasaklanmadığını belirten Yunuslara Özgürlük Platformu sözcüsü Öykü Yağcı, "Bu ticari işletmeler meşrulaştırılarak hayvan sömürüsü üzerinden elde ettikleri gelirlerin ve ticari faaliyetlerinin 10 yıl daha devamına izin verildi," dedi.
Yağcı, sözlerine Hayvanları Koruma Kanunu'nda 2021'de yapılan son değişikliklerin hayvanların yararına olmadığını söyleyerek devam etti:
"2010 yılından bu yana TBMM komisyonlarına ve hükümet temsilcilerine sunduğumuz etik, hukuki ve bilimsel tüm dayanaklar siyasi ve ekonomik çıkarlar uğruna yok sayıldı. Diğer yunus parklarında gerçekleşen ve platformumuzca bildirilen hayvan ölümlerine karşı hiçbir yaptırım uygulanmadı. Kanundaki son değişikliler, neredeyse bütünüyle hayvan sömürüsünden gelir elde eden ticari işletmelerin ve hayvan düşmanlarının yararına tasarlanmış durumda."
Mühürlenen yunus parkı yeniden açılmıştı
2020'nin Temmuz ayında Marmaris Belediyesi, ruhsatla ilgili bir sorun sebebiyle yunus parkının satış ofisine ve gösteri merkezine kilit vurmuş, tesisi mühürlemişti. Ancak tesis daha sonra bilinmeyen bir nedenle tekrar açılmıştı.
Geçtiğimiz yıllarda bölgede faaliyet gösteren Mahakder ve Muğla Doğa ve Hayvan Hakları Platformu üyeleri, iki kez ilçede "yunuslara özgürlük" eylemi yapmış, tesisin kapatılması için Muğla Barosu Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu'nun desteğiyle Marmarisliler'den imza toplamıştı.
Marmaris Çevrecileri Derneği de, yunus parkı çevresindeki deniz kirliliğini kayda almış ve deniz içinde hapsedilen yunusların gösteri ve terapiye zorlandığı tesisin kapatılması için dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurmuştu.
AB ülkelerinde yunus parklarıYunuslara Özgürlük Platformu'nun aktardığı bilgilere göre, AB üyesi iki ülke, Kıbrıs ve Slovenya, balinaların ve yunusların ticari amaçlarla esaret altında tutulmasını tamamen yasaklamış durumda. İngiltere ise, kamuoyu tepkisi nedeniyle, 90'lı yıllardan bu yana esaret altında yunus ve balina barındırmıyor. Yunus parkları neden kapatılmalı?Tutsak yunuslar, yakalanmalarının ilk üç ayında strese bağlı olarak bağışıklık sistemin baskılanması nedeniyle, çok yüksek ölüm oranlarına sahip. Bunun yanı sıra, yunuslar yakalanırken tekne çarpması, pervane sürtmesi, ağda boğulma, öksüz kalan küçük yavrular gibi nedenlerle de yaralanıp ölebiliyorlar. |
(TY)