İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılacak değişikliklere ilişkin hazırlanan yönetmelik taslağına göre, öğretmenler artık öğrencilere sözlü notu olarak "sıfır" veremeyecek.
Sözlü notunun, öğrencinin aldığı yazılı ve uygulamalı notların aritmetik ortalamasının altında olmaması öngörülüyor.
Yönetmelik taslağında, ilköğretimdeki not sistemi, okula devam, izin, kayıt ve diğer konular da yeniden düzenlendi.
İşte taslağın bazı önemli noktaları:
* Taslakla "Pekiyi, iyi, orta, geçer ve başarısız" dereceleri için baz alınacak puanlar yeniden belirlendi.
* Öğrenci başarıları yine 5'li not sistemine göre değerlendirilecek. 81-100 puan arası "Pekiyi-5", 61-80 puan arası "İyi-4", 41-60 puan arası "Orta-3", 21-40 puan arası ''Geçer-2'', 0-20 puan arası da "Başarısız-1" olarak derecelendirilecek.
* Sözlü notu, öğrencilerin aldıkları yazılı ve uygulamalı notların aritmetik ortalamasının altında olamayacak.
* Sözlü notu verildiği anda öğrencilere duyurulacak.
* Derslere devam etmeyen öğrencilere ilişkin düzenlemeler de yenileniyor. İlk derse girdiği halde sonraki bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencilerin durumu velilerine "ivedilikle" bildirilecek.
* Bu öğrencilerin derslere devamsızlığı yarım gün sayılacak. Öğrencilerin izin konularının da düzenlendiği taslakta, özre bağlı izinler devamsızlıktan sayılmayacak.
* Öğrencilerin başarı düzeylerinin ölçülmesi ve eğitim-öğretimde verimlilik düzeyinin artırılması amacıyla genel sınavlar yapılması zorunluluğu da getirilecek.
* 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi derslerinden her yıl Ocak ve Mayıs ayı içinde illerde başarı değerlendirme sınavları yapılacak. (ÇM/NU)