Fotoğraf: AA
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Başkanı Orhan Yıldırım eğitim kurumlarında derslere ara verilmesinin ücretli ve sözleşmeli öğretmenlere hak kaybı yaşatacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan tüm bakanları yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da katıldığı “Koronavirüs toplantısı” sonrası bianet’e açıklamalarda bulunan Yıldırım, öğretmenlerin hak kayıplarının önüne geçilmesini istedi.
Okulların 16-23 Mart arası tatil edildiğini, 23-30 Mart arası ise uzaktan eğitim verilmesi kararının alındığını hatırlatan Yıldırım özetle şöyle konuştu:
"Öğretmenleri ücretsiz izne ayıracaklar"
"Milli Eğitim Bakanlığı bu süreçteki öğretmenleri muğlaklıkta bıraktı. Bugün ya da hafta sonu yayınlanacak genelgeyle konunun detaylarını daha iyi öğreneceğiz fakat Bakanlığın yaklaşımı öğretmenlere bu süre zarfında ücret ödememe yönünde.
"Çocukları virüs salgınından korunmak adına okulların tatil edilmesini adımını gerçekçi ve doğru bulsak da sonraki adımları doğru bulmadığımızı belirtmeliyim.
"Çünkü Türkiye’yi düşündüğümüzde uzaktan eğitim çok gerçekçi değil. Evinde bilgisayarı olmayan, interneti olmayan çok sayıda öğrencimiz var. Öğrenciler arısı eşitlik olmadığı için uzaktan eğitim beraberinde sorunları da getirecektir. Bunun yerine okulların Haziran’daki kapanış süresi uzatılabilirdi.
"Kaldı ki alınan karar muhtemelen öğretmenleri iki haftalık süreçte okuldan uzak tutacak ve ücretsiz izne ayıracaklar. Öğretmenlerin maaşlarının son derece düşük olduğu hatırlatmakta fayda var. Öğretmenler geçimlerini okulların koymuş olduğu ek ders ve kurslarda eğitim vererek sağlıyor.
"Şimdi iki haftalık süre boyunca öğretmenler ek derslere girmeyecek. Bu da öğretmenlerin gelir kaybına neden olacak.
"90 bin ücretli öğretmen ders karşılığı maaş alıyor"
"Sözleşmeli ve ücretli çalışan öğretmenlerimiz var. 90 bin kadar ücretli öğretmen girdikleri ders saati karşılığında maaş alıyor. Aldıkları ders ücreti zaten asgari ücretin altında.
"Bakanlık ücretli öğretmenlerin iki haftalık dersini keserse bu insanlar nasıl geçinecek. Yaklaşık 2 bin lira alan öğretmen maaşının yarını kaybedecek. Bir ay boyunca bin lira gibi komik bir rakamla öğretmenlerin geçinmelerini mi bekliyorlar?
"Mali yükü neden öğretmenler çekiyor?"
"Anlaşılan o ki, Bakanlık bu durumdan tasarruf etmeyi düşünüyor. Bunun rakamsal karşılığı iki haftalık süreçte 1 milyar 200 milyon TL’ye varacak. Milli Eğitim Bakanlığı iki haftada kendi ödemesi gereken tutardan en az bu kadar tasarruf edecek.
"Biz Bakanlıktan bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Madem devlet tarafından alınan bir karar, bunun mali yükünü neden öğretmenler çeksin. Tasarruf eğitimden, sağlıktan yapılmaz. Geliri zaten düşük olan eğitim çalışanlarına fatura edilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor." (HA)