UAÖ'nün de üyesi olduğu Çocuk Asker Kullanımına Son Koalisyonu'nun 12 Şubat günü dünya çapında yaptığı etkinliklere paralel olarak, Diyarbakır'da Uğur Kaymaz Anıtı önünde buluşan Diyarbakır Sur Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri sembolik olarak oyuncak silahlarını yaktılar ve çocuk askerliğin son bulmasını istediler.
Grup adına açıklama yapan Sur Belediyesi Çocuk Meclisi Eğitim Komisyonu Başkan Yardımcısı Sozdar Gersiyör, 12 Şubat Çocuk Asker Kullanımının Durdurulması Günü'nde, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin(ÇHS) etkin olarak yürürlüğe konulmasını istediklerini belirtti.
Gersiyor, ÇHS'nin çocukların silah altına alınmamaları ya da silahlı çatışma alanında bulunmamaları gereği konusunda açık maddeler içermesine karşın, çok sayıda ülkenin buna uymamasının dikkat çekici ve üzücü olduğunu vurguladı.
"Çocuklar çocukluğunu yaşasın; savaştırılmasın, ölmesin!" sloganıyla bir araya geldiklerini söyleyen Gersiyor, "savaş ve çatışma ortamlarında çocukların savaştırılmasına, asker, casus, ajan ve sabotajcı olarak kullanılmasına karşı çıktıklarını" ifade etti.
Dünyadaki 21 çatışma bölgesinde 2001 yılından beri on binlerce çocuğun silah altına alındığını belirten Gersiyör, çocukların cephelerde de savaştırıldığını ve 16-17 yaşındaki çocukların orduya alındığını ifade etti:
"Dünya nüfusunun yüzde 98'inin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne imza atmasına karşılık, bu tür olayların yaşanması, sözleşmenin sadece kağıt üzerinde kaldığı sorusunu akla getirmektedir.
"Çocuk ölümlerini protesto edenler, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de soruşturma ve davalarla karşı karşıya gelmektedir."
Etkinlikte savaş karşıtı şiirler okuyan, barış şarkıları söyleyen çocuklar, daha sonra yanlarında getirdikleri oyuncak silahları belediye görevlilerinin yardımıyla yaktılar. (KÖ)