Ressam, şair ve yazar olarak sanata odaklanmış bir hayatın 90. yılı dün kitaplar, şiirler, resimler, şarkılar eşliğinde kutlandı.
Yaşamın Ardında |
... Sözcüklerle, renklerle oynadım, bir ömür boyu. Gönül gözü ile baktım, dört bir yanıma, Böylece geçti Gün gün ay ay, mevsim mevsim... Yaşarken öldüm, ölürken yaşadım. Anılar kaldı, eski fotoğraflarda. Gizli aşklar yaşadım. Dinlerin ötesinde İnandım doğanın kudretine, Sevginin sonsuzluğuna... ... Bilmem, kaybolan mezarlardan Yarınlara ne kalır bizden, Yakıştırılmış isimlerle Anılsak da birkaç kez Ve bunlardan biri ben Habib Gerez... Yaşamın Ayak İzleri'nden (1998) |
Dün dostları, sevenleri ve sanatseverler Neve Şalom Sinegogu’nda, Habib Gerez’in “yaşamı boyunca, kulu kölesi olacağına” yemin ettiği sanatını konuştu; onunla ve yapıtlarıyla geçen bir ömre tanık olmanın, eserlerini görmüş, okumuş olmanın mutluluğunu paylaştı.
Gerez’in resimdeki dört döneminden, bir şiirinde “Tuvallerime aktarmak için çaldım, çalıyorum” dediği doğanın renkleriyle şekillenmiş eserlerinin duvarlarda yer aldığı, 90. yaşında yazarına imzalatılan kitapların ellerde dolaştığı kutlamada, açılış konuşmasını yapan 500. Yıl Vakfı Başkanı Moris Levi, Gerez’i “Türkiye’nin edebiyat ve resim dünyasının armağanı” olarak niteledi.
“Bu kısa ömre, 90 yıla sığması mümkün olmayan bir yaşamı yaşamış bir üstattır” diyerek selamladı.
Habib Gerez sahneye geldiğinde “Şiirin, resmin kucağında büyüdüm / … / Biliyorum bu sevdam ömür boyu devam edecek…” diye seslendirdiği mısraların arkasından başka şiirlerinden örnekler de okudu.
“Genç Emekliler Korosu”nun şarkılarıyla devam eden gecede Habib Gerez’e 500. Yıl Vakfı’nın onun için tasarladığı bir ödül de verildi.
Ödüllü sanatçı
33'ü yurtdışında olmak üzere 120 kişisel sergi açan Habib Gerez, katıldığı yarışmalardan resim ve şiir dallarında 63 ödül aldı.
Yapıtları Fransa’da Loukine (Arsonval) Müzesi ile Troyes Güzel Sanatlar Müzesi’nde, Belçika’da Herstal Müzesi’nde, A.B.D.’de Judah Magnes Müzesi’nde, İsrail’de Jewish Art ve Ben Ari müzelerinde bulunmaktadır.
Yurtdışındaki altı akademinin fahri üyesi ve Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Akademisi’nin Türkiye’deki temsilcisidir.
28 Haziran 1998’de, İtalya’da, Avrupa Akademisi her yıl yalnızca bir kişiye verilen Avrupa Büyük Ödülü’ne elli yıla yakın etkinlikleri nedeniyle Geziz’i layık buldu.
Geziz’in 11 şiir kitabı yayımladı. Şiirlerinin bir bölümü yabancı dillere çevrildi, kitap olarak basıldı. (YY)
Habib Gerez’in Resimleri |
60’lı yıllarda boyaları, tinerle inceltip akıtarak, 1970 yılına kadar ebruyu anımsatan resimler yaptı. Bu resimler üzerinde, ağaç ve diğer konuları işleyerek, yavaş yavaş soyuttan somuta yol almaya başladı. 1970’ten itibaren soyuttan somuta doğru yol almaya başladı. Bu dönemdeki resimlerinde gerçekçi unsurlara ön planda yer verdi. 1985’e kadar yaptığı bu çalışmalarda önceki yıllara ait etkinin izleri de kolaylıkla görülüyordu. 1985’ten başlayarak bundan önce yaptığı soyut ile somut özellikteki çalışmalarını bağdaştırarak, ikisinin bir karışımı olan türde resimler yaptı, aynı zamanda kendisine özgü olan tekniği geliştirdi. Son döneminde yaptığı soyut resimleri figürlere dönüştürerek "İnsan Manzaraları” adını verdiği yeni bir türün peşinde koştu. Bazı çalışmalarında insan figürlerinin yanısıra, hayvan resimleri, oyuncak bebekler gibi figürler de yer aldı. Değişik dönemlerindeki çalışmalarının birbirinden ayrılan bazı özelliklerine karşı, onların bir bütünün içinde içiçe oldukları söylenebilir. |