Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, İzmir muhabiri Gökmen Ulu, muhasebe elemanı Yonca Yücekaleli ve internet sitesi eski sorumlu müdürü Mediha Olgun, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ile gazetenin internet sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve Koordinatörü Yücel Arı’nın “örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla yargılandığı davaya İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Karar çıkması beklenen duruşma, heyetteki iki üye hakimin mazeretli olmaları, geçici görevlendirilen hakimlerin ise dosyaya vakıf olmamaları nedeniyle 28 Ekim tarihine bırakıldı.
Gazetenin yönetici ve yazarları 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Son savunmalar yapıldı
Mahkemede son savunmasını yapan sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin “FETÖ'cü değilim. Tek bir işim var o da gazetecilik. Hakkımdaki tüm iddiaları reddediyorum ve beraatimi talep ediyorum” diye konuştu.
Gazetenin muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli ise son savunmasını mahkeme heyetine yazılı sundu. Çetin ve Yücekaleli’nin ardından gazetenin avukatları savunmalarını yaptı.
"Suçlamalarda neden sonuç ilişkisi yok"
Yaklaşık iki saatlik bir savunma yapan gazetenin avukatı Celal Ülgen, yargı içinde halen faaliyet gösteren FETÖ’cüler olduğunu söyleyerek, “Bunların oyunlarına gelmek istemiyoruz. Suçlayacaksanız doğru düzgün suçlayın ve neden sonuç ilişkisi kurun. Sözcü’nün etkin muhalefetini susturmak amaçlanıyor” dedi.
Mahkeme heyeti, Gökmen Ulu ve Mediha Olgun hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasına karar vererek duruşmayı 28 Ekim’e bıraktı.
Ne olmuştu
Sözcü gazetesine 19 Mayıs 2016'da operasyon yapıldı, Burak Akbay, Mediha Olgun, Bekir Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli hakkında "Fethullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması" kapsamında gözaltı kararı çıkarıldı.
Yedi gün gözaltında tutulan Ulu ve Olgun tutuklanırken, Yücekaleli ise serbest bırakıldı. Olgun 22 Eylül'de adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Ulu da 8 Kasım'da tahliye edildi.
Gazete çalışanlarına ve yöneticilerine iddianamede "silahlı terör örgütünü yönetme", "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ve "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçlamaları yöneltildi. (HA)
Fotoğraf:Sözcü