Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Basın Konseyi ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yaptıkları açıklamalarla Sözcü Gazetesi davasında yedi kişiye hapis cezası verilmesine tepki gösterdi.
Açıklamalarda Sözcü Gazetesi ve çalışanlarının yanız olmadığı vurgulanırken, mahkemenin verdiği karar, “demokrasiye, gazeteciliğe, basın özgürlüğüne, halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş yeni bir darbe” olarak nitelendirildi.
Davanın bugünkü duruşmasında kararını açıklayan mahkeme, ''FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan Emin Çölaşan ve Necati Doğru'nun 3 yıl 6 ay 15 gün, Mustafa Çetin ve Metin Yılmaz'ın 3 yıl 4 ay; Yücel Arı, Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli’nin ise 2 yıl 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
TGC: Gazetecilik cezalandırıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti:
“Türkiye’de yıllardır işsizlik, sansür, oto sansür, dava ve cezaevleri gölgesinde gazetecilik mesleği yapılmaya çalışılıyor. İktidarı eleştiren yayın organlarında görev yapan meslektaşlarımıza ağır diyetler ödetiliyor.
“Bu karar geçen Ekim ayında iktidarın yargı reformu diye sunduğu pakette yer alan ‘Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz’ maddesinin de uygulanmadığının bir göstergesidir.
“Bu karar demokrasiye, gazeteciliğe, basın özgürlüğüne, halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş yeni bir darbedir. Sözcü Gazetesi çalışanları ve yazarları yalnız değildir. Bu ülkede demokrasinin yeşermesi için gazetecilerin görevlerini yapmalarının engellenmesinden artık vazgeçilmelidir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmayı sürdürdük, sürdüreceğiz.”
Basın Konseyi: Ayıbımızdır
Basın Konseyi'nin açıklaması:
“Sözcü gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik açılan zorlama FETÖ ile ilişkilendirme davasından gazetecilere yağdırılan cezalar, hukukun tükettirilme çabalarının bir göstergesidir. Ayıbımızdır.
“Gerçek olmadığı halde, aylardır sözde iddiaların yer aldığı iddianamenin tek tek belgeleriyle çürütülmesine karsın, mahkemede Sözcü yazarlarıyla yöneticilerine basın tarihine kara bir sayfa olarak geçecek bu kararlar, hukuk adına da utancımız oldu.
“Yazarların, muhabirlerin kelimelerine, atılan başlıklara yapılan suçlamaları kabul etmemiz olanaksız. Zorlama kararlar, suçlanan gazetecilerin üstüne yapışmaz. Okurları onları yıllardır iyi bilir ve sahiplenirler. Yüce mahkemelerin salonlarından yağdırılan cezalardan utanç duyarız ama gazetecilik yapmaya da davam ederiz. Çünkü gazetecilik suç değildir.
“Sözcü gazetecilerinin de yoluna devam edeceklerini, yılmayacaklarını biliyoruz. Sözcü'den FETÖ çıkmaz. Sözcü yazarlarına sesleniyoruz: Bu da geçer...”
Feyzioğlu: Yanlışlar Yargıtay tarafından giderilmeli
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu:
"Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde çıkan ilk pakette bu suçlarla ilgili verilen cezalar temyiz sınırının altında kalsa bile istinaftan sonra temyiz yolu açılmıştır. Bunun sebebi ilk derecede sıklıkla görülmeye başlanan yanlışların istinafta giderilmezlerse temyizde Yargıtay tarafından giderilmeleri sağlanmalarıdır.
“Dolayısıyla paketin kanunlaşması genelde tüm gazeteciler, özelde de bu somut olay açısından Sözcü gazetesinin yazarları yönünden büyük önem arz etmektedir.
“Mahkumiyet hükümlerinin istinaf ve temyiz denetimlerinden geçtikten sonra, olması muhtemel hukuka aykırılıkların giderileceğini düşünüyoruz. Yargı süreci devam etmektedir. Tarafımızdan da yakından konu takip edilecektir." (TP)