Kararın açıklanmasının ardından 6’lı masa Saraçhane’de buluştu. Fotoğraf: AA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün akşam katıldığı CNN Türk canlı yayınında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen mahkumiyet kararıyla ilgili soruları yanıtladı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine yönelik hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi. Ceza kesinleşirse kamu görevinden men edilmesi gündeme gelecek.
Verilen kararın ardından İBB'ye kayyum atanmasının söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Soylu, Anayasa'nın kendisine terör ve görevden kaynaklı suçlardan dolayı kayyum atama yetkisi verdiğini anlattı.
“Kamu görevi yapamaz hale gelir”
“Hakaret” suçundan yargılama yapıldığı için İBB Başkanının kayyumluk bir durumunun olmadığını aktaran Soylu, şunları kaydetti:
“Burada İBB Başkanını görevden alma yetkim yok. Eğer belediye başkanı, başka bir suç işlediyse de görevden alabilme yetkim yok. İstinaf ve Yargıtay onaylarsa bir süreci daha var. Orada benim düşürebilme hakkım yok ama açığa alma hakkım var. Bir belediye başkanı Danıştay’ın kararı olmadan düşmez. Açığa alma kararı ayrıdır, görevden düşme kararı farklıdır. Açığa alındığında bir hafta 10 gün içerisinde Vali, İBB Meclisini göreve çağırır. Onlar vekaleten seçerler.”
İstinaf ve Yargıtayın onaylaması halinde açığa alıp almayacağının sorulması üzerine Soylu, “Alırım, yapacak başka bir şeyim yok. Bugüne kadar uygulamalarımızın tamamı böyle. Yargıtay’la beraber kamu görevi yapamaz hale gelmiş olur. Yaptığım her işlemin itiraz yolu da açıktır” dedi.
Ne olmuştu?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, 4 Kasım 2019'da yaptığı bir basın açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine "ahmak" diyerek hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı.
İddianamede YSK Başkanı Sadi Güven ile 10 kurul üyesi 'mağdur' sıfatıyla yer aldı. Ancak İmamoğlu soruşturma kapsamında yazılı olarak alınan ifadesinde YSK üyelerine "ahmak" şeklinde bir söylemi olmadığı, bu söylemin kimse tarafından YSK üyelerine yönelik algılanmadığı, söylemin belli bir şahsı hedef almadığı, siyasi bir söylem olup sert bir eleştiri olduğu, somut olarak bir kimseye yöneltilmemiş olduğunu söyledi.
İddianamede Ekrem İmamoğlu'nun 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.
İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi 14 Aralık’ta verdiği kararla 2 yıl 7 ay 15 gün hapse hükmetti. Ayrıca kamu görevinden men anlamına gelen TCK’nın 53. Maddesinin uygulanmasına karar verdi. (AS)