Haberin İngilizcesi/Kürtçesi için tıklayın
İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ülkelerden biri olan Türkiye, kadına yönelik şiddet konusunda istatistik tutmak zorunda. Ancak, Türkiye'nin bu konuda bir veri tutup tutmadığı merak konusu. Çünkü, kamuoyuyla paylaşılan bir erkek şiddeti çetelesi hiç olmadı.
Bu eksikliği gidermek için erkek şiddetine dair istatiksel verileri, kadın hakları savunucuları ve bianet gibi medya kuruluşları tutuyor. Bu rakamlar da sadece medyaya yansıyan şiddet olaylarını içerdiği için, erkek şiddeti oranı tam olarak tespit edilemiyor, eksik kalıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadın cinayetleri ve aile içi şiddeti, İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle meclis gündemine taşıyınca bakanlık, ilk kez bu konuda bir veri paylaşımı yaptı.
Gürer önergesinde, şu soruları yöneltti ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını istedi:
“Polis kayıtlarına geçen, aile içi şiddete maruz kalan kadın sayısı kaçtır? Daha sonra bunların takibi yönünde bir çalışma yapılmış mıdır? Bu kapsamda tarafınıza ulaşan ve kayıt altına alınan kişi sayısı kaçtır? Bugüne kadar, (yıllar itibarıyla) aile içi şiddete uğrayan ve hayatını kaybeden kadın sayısı kaçtır? İllere göre dağımı nedir?”
2017’de 133 bin 809 kadın şiddete maruz kaldı
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, 2017 yılında 133 bin 809 kadının şiddete maruz kaldığını açıkladı ve bu yılın ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadın sayısının ise 96 bin 417 olduğunu belirtti.
Bir buçuk yılda 393 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını kaybetti
İçişleri Bakanı Soylu, 2017 yılı ve 2018 yılının ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadınlardan 393’ünün hayatını kaybettiğini ifade etti ve şöyle dedi:
“Şiddete maruz kalan kişiler, kadına karşı şiddetin önlenmesi amacı ile kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)’ne başvurabilmektedir. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerekli tedbirler alındı. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı doğrultusunda çalışmalar devam ediyor.”
Her üç günde iki kadın cinayeti işleniyor
CHP Niğde Milletvekili Gürer de Soylu'nun açıklamasının ardından basınla paylaştığı istatiksel verileri şöyle yorumladı:
“Verilen rakamlara göre ülkemizde her gün yaklaşık 400 kadın şiddete maruz kalıyor. Bu sadece kayıtlara geçen rakam; şiddete maruz kaldığını saklayan kadınlarla birlikte rakamın çok daha vahim boyutlarda olduğu acı bir gerçektir. Diğer taraftan bu yılın ilk 7 ayında ve geçen yıl toplam 393 kadın cinayeti işlenmiş. Bu da gösteriyor ki ülkemizde, her 3 günde 2 kadın cinayeti işleniyor.”
Soylu, 2017 ve 2018 ilk yedi ayında şiddet sonucu yaşamanı kaybeden kadın sayısını 393 açıklarken, bianet'in hazırladığı şiddet çetelesine göre bu sayı (2017 ve bu yılın ilk yedi ayı) 420 kadın ve 26 kız çocuğu.
TIKLAYIN - Erkekler 2017'de 290 Kadın ve 22 Çocuk Öldürdü
TIKLAYIN - Erkek Şiddetinin 2017 Grafiği
TIKLAYIN - Erkekler Ocak 2018'de13 Kadın ve 2 Çocuk Öldürdü
TIKLAYIN - Erkek Şiddeti Ocak 2018
TIKLAYIN - Erkekler Şubat 2018'de En Az 25 Kadın Öldürdü
TIKLAYIN - Erkek Şiddeti Şubat 2018
TIKLAYIN - Erkek Şiddeti Mart 2018
TIKLAYIN - Erkekler Mart'ta 14 Kadın Öldürdü
TIKLAYIN - Erkek Şiddeti Nisan 2018
TIKLAYIN - Erkekler Nisan'da 20 Kadın Öldürdü
TIKLAYIN - Erkekler Mayıs'ta 25 Kadın Öldürdü
TIKLAYIN - Erkek Şiddeti Mayıs 2018
TIKLAYIN - Erkekler Haziran 2018'de 23 Kadın Öldürdü
TIKLAYIN - Erkek Şiddeti Haziran 2018
TIKLAYIN - Erkek Şiddeti Temmuz 2018
TIKLAYIN - Erkekler Temmuz'da 20 Kadın ve Kız Çocuğunu Öldürdü (EMK)