* Fotoğraf: Serkan Avcı / AA - Hatay
Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'ye gelen Avusturya ve Almanya arama-kurtarma ekiplerinin 'güvenlik gerekçesiyle' çalışmalarına ara verdiği açıklamalarına Türkiyeli yetkililerden yanıt geldi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün (11 Şubat) Maraş'taki Afet Kriz Merkezi'nde yaptığı açıklamada, depremlerden etkilenen 10 şehirde 70 bini aşkın polis memuru, 60 bini aşkın jandarma ve bin sahil güvenlik personelinin görev yaptığını söyledi.
"Ülke insanının birliğini beraberliğini engellemeye ve ülke insanını kötülemeye çalışan, sürekli olmayanları olmuş gibi gösteren bir hastalıkla karşı karşıya kaldıklarını" belirten Soylu, özetle şöyle konuştu:
"Sosyal medyanın zehirli dili"
"Biraz önce video seyrettim. 'Bir Afganlı, çıkan cesetlerin elini kesti, altınlarını alıyor' diyeni biraz önce Adıyaman'da gözaltına aldık.
"'Hatay'ın Samandağı ilçesine teröristler geldi. Orada eylem yapacaklar' diye yalan söyleyenler var. Bütün Türkiye'de hırsızlığın, yağmanın, güvensizliğin olduğuna dair bir anlayışı yaygınlaştırmaya çalışan zehirli, bu ülkenin insanına yakışmayan bir dille sosyal medyada karşı karşıyayız.
"6-11 Ocak arası Türkiye'de 'evden hırsızlık', 'işyerinden hırsızlık', 'kapkaç', 'motosiklet hırsızlığı, 'araç hırsızlığı' 'otodan hırsızlık', 'yankesicilik' ve 'yağma' suçlarından jandarma ve polis bölgesinde 416 olay meydana geldi.
"Dönelim 1-6 Ocak arası yani depremden önce toplam 586 olay meydana gelmiş. Yani bu millet ne yapıyor daha fazla suçunu arttırabilmek için depremin veya bir afetin oluşmasını mı bekliyor?
"Bir millete bu kadar iftira atılır mı? Bu kadar insanları birbirine kışkırtabilmek için bu sosyal medyanın zehirli dili kullanılır mı? Ayıp değil mi?"
Vali Doğan: Ekipler faaliyetlerine devam ediyor
Öte yandan, Hatay Valisi Rahmi Doğan da Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'da güvenlik endişesiyle faaliyetlerini askıya aldıkları belirtilen Almanya ve Avusturyalı yardım kuruluşlarının çalışmalarını sorunsuz sürdürdüğünü söyledi.
Kentte bir silah sesi duyulması üzerine yabancı ekiplerin endişelerini bildirdiğini aktaran Vali Doğan, özetle şöyle konuştu:
"Bunun üzerine hepsinin ekibinin başına güvenlik verdik. Ekiplerin güvenlik sorunu yok. Faaliyetlerine devam ediyorlar.
"Jandarma ve emniyet güçlerini yanlarına verdik. Hatay'da çok sayıda ülkeden kurtarma ve yardım ekibi var, hepsi çalışmalarına devam ediyor. 43 Ülkeden ilimize gelen kurtarma ekipleri var."
Avusturya ekibi, çalışmalara yeniden başladı
Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Michael Bauer da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Avusturya Kuvvetleri Afet Yardım Birimi (AFDRU) ekiplerimizin korunması görevini Türk Ordusu üstlendi. Askerlerimiz yeniden arama ve kurtarma çalışmalarına başladı" dedi.
Bauer, bu mesajın ardından bir paylaşım daha yaparak, "Uluslararası ekiplerin çalışmalarına bugün ara verilmek zorunda kalındı çünkü yardım görevlilerinin güvenliği risk altındaydı" açıklamasında bulundu.
Michael Bauer, video mesajında, "Yaklaşık 14.30'dan bu yana, aralarında köpeği Boom ile Markus Gruber'in de bulunduğu ekiplere Türk güvenlik güçleri de eşlik ediyor ve yeniden arama yapıyorlar" dedi:
Die Arbeiten der internationalen Teams mussten heute unterbrochen werden, weil die Sicherheit der Helfer gefährdet war. Seit ca. 14.30 werden die Teams durch türkische Sicherheitskräfte begleitet und suchen wieder; ua. Markus Gruber mit seiner Hündin Boom. #Bundesheer pic.twitter.com/5aAukXB8JW
— Michael Bauer (@Bundesheerbauer) February 11, 2023
Ne olmuştu?
Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'ye gelen uluslararası ekiplerden Avusturya ve Almanya ekiplerinin 'güvenlik kaygıları' nedeniyle çalışmalarını askıya aldığı ve ana kamplarına döndüğü dün Reuters, AFP ve APA gibi haber ajanslarına yansıdı.
Euronews'ün aktardığına göre, ilk olarak Avusturya kurtarma ekibinin 'güvenlik gerekçesiyle' operasyonlarını askıya aldığı duyuruldu.
AFP'ye Viyana'da bilgi veren bir sözcü, 'gruplar arası saldırganlıklar' nedeniyle askerlerin diğer uluslararası yardım organizasyonları ile birlikte ana kampa döndüğünü ve talimat beklediğini söyledi.
Almanya Federal Teknik Yardım Ajansı (THW) ve afetzedelere yardım konusunda uzmanlaşmış I.S.A.R. adlı sivil toplum kuruluşunun sözcüsü Stefan Heine de ardından bir açıklama yaparak Hatay'da güvenlik durumunun yakın zamanda değiştiğini söyledi ve "Farklı gruplar arasında giderek daha fazla çatışma haberleri geliyor ve ateş de ediliyor" dedi.
Almanya'dan gelen ekibin güvenlik sağlanana kadar ana kampta kalacağı ve Türkiyeli yetkililerin emniyeti sağlamasının ardından çalışmalarına devam edeceği de konuyla ilgili gelen bilgiler arasındaydı. (SD)