"İnsanın üzerinde asla konuşmadığı bir deneyiminin olması çok acı birşey."
"Tecavüze uğradım" yazan tişört tasarımlayan ABD'li feminist activist Jennifer Baumgardner, tecavüze uğramış olsun ya da olmasın kadınları bu tişörtleri giymeye çağırıyor, "tecavüz deneyimini anlatmanın, bunun bilinmesinin, sözü edilemeyen bir deneyim olmaktan çıkmasının önemini vurguluyor.
"Tecavüze uğradım, bunun konuşulmasına izin veriyorum"
Baumgardner "Tişört ayırdedici bir biçimde 'Tecavüze uğradım' demek için güvenli ve uygun bir alan" diyor.
"Bu, size hakkımdaki bir konudan bahsetmenize izin veriyorum. Tecavüze uğramak kimliğim değilse bile bir parçam, şu anda sizi de buna dahil ediyorum."
Baumgardner "Tecavüze uğramadığını ancak biseksüel bir kadın olarak 'kimselere anlatamadığın bir deneyimin olmasının nasıl bir his olduğunu' bildiğini" söylüyor:
"Kişisel bir deneyimi anlatacak, bilinmesini sağlayacak dokunulur birşey yapmak istedim, olayın bilinmesi, kabul edilmesi bir tür psikoterapidir. Bir travmayı anlatmanın bir yolu da konuşmaktır, bilinmesidir."
Daha önceki yıllarda da "Kürtaj oldum" yazılı tişörtler tasarımlayan Baumgardner, " 'Kürtaj oldum' kampanyasının kadınların deneyimlerini anlatan kamera kayıtları içerdiğini, kadınların hikayelerini anlattıkları bir iletişim hattı olduğunu" anımsattı.
"Tecavüze uğradım kampanyasında da bir iletişim hattı var. Baumgarden bu iletişim hattında kadınların çoğunun "Duyduğum şeyler karşısında benimki gerçek bir tecavüz bile değil" gibi tepkiler verdiğini aktardı:
"Bu gerçekten küçük düşürücü korkuyu yaşıyorlar. Tecavüz eden adamı dövmedikçe, onunla asla konuşmamış ya da öpüşmemiş olmadıkça, yani 'tecavüze uğramamak için bütün koşulları hazır' görmüyorlarsa kadınlar tecavüzü kendi kabahatleri olarak görüyorlar."
Baumgarden bu tişörtleri giyin, çünkü diyor: "Çünkü başkalarına yalnız olmadığınınızı gösterir, çünkü utanacak olan sen değilsin tecavüzcü, çünkü isimlendirmek, tecavüz gerçekliğini değişiştirmenin ilk adımıdır, çünkü yasal telafi ender olarak vuku bulur ancak kendi adaletini ve tanınmanı sağlamak çok önemlidir."
Baumgardner
Baumgardner Fargo'da, North Dakota'da büyüdü, feminizme üniversite eğitimi sırasında, küçük bir sanat kolejinde öğrenciyken dahil oldu. Model olmak için New York'a geldi. O sırada deneyimlediği küçük düşürücü durumlardan sonra feminist dergi Ms'de staj yaptı.
1990'larda gelişen üçüncü kuşak feminist hareketten olan Baumgardner'in Feminist Aktivizm Üzerine Bir Alan Rehberi ve Manifesta: Genç Kadınlar, Feminizm ve Gelecek adlı bir kitabı var, diğer kitabı da feminist aktivist Amy Richards'la beraber yazdığı, biseksüel kimliği anlatan bir anlatı: Her İki Yola da Bak (Look Both Ways).
Baumgarden ayrıca yeraltında dördüncü kuşak bir feminizm dalgasının, transgender ve teknolojiyle birlikte geliştiğine inanıyor. (NZ/GG)