Münih'teki Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan araştırmacı Talin Suciyan'ın yeni kitabı Modern Türkiye'de Ermeniler/ Soykırımsonrası Toplum, Siyaset ve Tarih Aras Yayıncılık'tan çıktı.
1915 Ermeni soykırımı sonrası özellikle Cumhuriyet dönemiyle ilgili çok da girilmeyen dönemleri ilk kez aralayan kitap, tarihçi Raymond Kevorkian'ın tabiriyle "boş bırakılmış bir sayfa"yı dolduruyor.
Suciyan kitabını Jean-François Lyotard'ın şu cümlesiyle açıyor:
Kusursuz suç kurbanın ya da tanıkların öldürülmesiyle değil, tanıkların suskunluğunun, yargıçların sağırlığının ve ifadelerin tutarsızlığının güvence altına alınmasıyla mümkündür.
"Soykırımsonrası tarihi yazma denemesi"
Suciyan tam da burada yola çıkarak "Bu kitabın epigrafında gördüğünüz alıntı, 1927'den itibaren Türkiye'deki Ermenice yayınların neredeyse tamamnının saklandığı o tozlu odada yaptığım araştırma sırasında nasıl çelişkiler ve çıkmazlar yaşadığımın özlü ifadesidir" diyor.
Onun deyimiyle kitap, "soykırım ve inkarın coğrafyası olan Türkiye'de, geriye kalan Ermeni varlığının soykırımsonrası tarihini yazma denemesi."
Ermenistan Ulusal Kütüphanesi'nden Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nin deposuna yoğun bir araştırma süreci geçiren Suciyan'ın kitabı yeniyıl hediyesi olarak öncelikli tavsiyemizdir!
Aras Yayıncılık'ın yeni yıla özel kitap kampanyası için tıklayın.
Talin Suciyan hakkında1978 İstanbul doğumlu. Sahakyan Nunyan Ermeni Lisesi mezunu, lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamamladıktan sonra yüksek lisansını sosyal bilimler alanında Freiburg Üniversitesi'nde yaptı. 2000-2010 yılları arasında çeşitli basın-yayın kurumları için çalıştı. Belgesel filmler, radyo programları hazırladı, çeviriler yaptı. 2008'de Münih'teki Ludwig Maximilian Üniversitesi'ne bağlı Yakın ve Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü'nün Türkiye Çalışmaları bölümünde doktora yapmaya ve çalışmaya başladı. Halen aynı bölümde öğretim üyesidir ve doçentlik çalışmasını sürdürüyor. tedir. |
(PT)