Oylamaya katılan ve tasarıyı sunan Fransa Sosyalist Partisi (PS), iktidardaki Halk Hareket Birliği (UMP) ve muhalefetteki diğer sağcı parti Fransa Demokrasi Birliği'ne (UDF) mensup milletvekilleri tasarıya "evet" dediler.
Colonna: Hükümet tasarıyı benimsemiyor
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, on gün önce gerçekleştirdiği Ermenistan ziyareti sırasında, Türkiye'nin soykırımı tanıması gereğinden söz ederken bunu Avrupa Birliği'ne üyeliğinin bir ön koşulu haline getirmişti.
İktidardaki UMP partisi ise, daha önce blok halinde tasarıya karşı tavır alırken son günlerde milletvekilleri oylamada serbest bırakıldı.
Tasarının kabulünden sonra açıklama yapan Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Catherine Colonna, "Hükümet tasarıyla ilgili tutumunu daha önce 18 Mayıs'ta açıklamıştı. Bu tutumu değişmedi ve tasarının benimsenmesi yönünde değil" dedi.
İfade özgürlüğü uyarıları ikna edemedi
Tasarı, ifade özgürlüğüne engel oluşturduğu ve tarihsel araştırmalarını siyasetçi müdahalesine açık hale getirdiği gerekçesiyle Fransa'daki bazı siyasetçi ve tarihçilerin tepkisini çekiyordu.
Örneğin "Liberté pour l'histoire" (Tarihe Özgürlük) adlı derneğe bağlı tarihçiler, 6 Mayıs'ta yayımladıkları bir bildiride, PS'nin tasarısını "derin şaşkınlıkla" karşıladıklarını bildirmişlerdi.
Bildiriyle, "Tasarı, ifade özgürlüğüne saldırıyı ağırlaştıracak. Yasayla tarihçiler bir kez daha rehin alınacak" denmişti.
Yürürlüğe girmesi için Senato onayı gerekiyor
İktidardaki UMP'nin Ermeni asıllı milletvekili ve Nicolas Sarkozy'nin danışmanlarından Patrick Deveciyan'ın, "tarihsel çalışmaların yasa tasarısının kapsamından çıkarılmasına dair" değişiklik önergesi daha önce de reddedilmişti.
Fransa, Ermeni Soykırımı'nı 2001 yılında çıkardığı bir yasa ile tanımıştı. Ermeni Soykırımı'nı inkar edenleri bir yıl hapis ve 45 bin avro para (85 bin 500 YTL) cezası verilmesini öngören ve bugün Parlamento'da oylanan yasa, 2001 yılına ait yasayı tamamlayıcı nitelikte.
Düzenlemeyle 29 Mayıs 1998 tarihli yasaya, "29 Temmuz 1881 tarihli Basın Kanunu'nun 23. maddesinde yer alan araçlar yoluyla 1915 yılındaki Ermeni Soykırımı'nın varlığına itiraz edenler, aynı yasanın 24. maddesinin öngördüğü şekilde cezalandırılırlar" şeklinde bir 2. madde eklenmesi öngörülüyor.
Parlamentoda kabul edilen yasanın yürürlüğe girebilmesi için Fransa Senatosu'nda onaylanması gerekiyor.(EÖ/KÖ)