Başta 8 bin Bosnalının öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı olmak üzere Bosna'da on binlerce kişinin öldüğü şiddet olaylarını organize etmekle suçlanan Radovan Karadzic (Karaciç) Belgrad'da yakalandı.
Eski Sırbistan Başkanı, Eski Yugoslavya İçin Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarıyla 13 yıldır aranıyordu.
Karaciç dün (21 Temmuz) gece Belgrad'da yakalandıktan sonra kentteki Savaş Suçları Mahkemesi'nin sorgu yargıcına teslim edildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Karaciç'in derhal Lahey'deki Eski Yugoslavya İçin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmesi gerektiğini, aynı suçlamalarla aranan dönemin diğer Sırp askeri lideri Ratko Mladic'in (Mladiç) bulunması için Avrupa Birliği'nin baskı uygulaması gerektiğini duyurdu.
Uluslararası savcı: Mağdurlar için çok önemli bir gün
ICTY başsavcısı Serge Brammertz, Karaciç'in tutuklanmasını memnunlukla karşıladıklarını söyledi.
"Bu, on yılı aşkın süredir bu tutuklamayı bekleyen mağdurlar açısından çok önemli bir gündür. Aynı zamanda uluslararası adalet açısından da önemli bir gündür, çünkü kimsenin hukukun üstünde olmadığını ve er ya da geç tüm firarilerin adaletin önüne getirileceğini açıkça göstermektedir."
Diğer üç sanık hâlâ aranıyor
1995'te uluslararası mahkemeyi tanımadığını söyleyen Karaciç'in yanı sıra, Srebrenitsa katliamının dört önemli sanığı var. Diğer sanıklar Mladiç, Stojan Zupljanin ve Goran Haciç de hâlâ aranıyor.
Radovan Karaciç kimdir?
Eski Yugoslavya'da şimdi Karadağ topraklarında kalan Savnik bölgesinde doğan Karaciç, 1990'da Bosna-Hersek'te Sırbistan Demokrat Partisi'nin kurucu üyeleri arasındaydı. Karaciç iki yıl sonra BM tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Bosna'daki Sırp cumhuriyetinin başkanlık konseyinin üç üyesinden biri oldu. Karaciç aynı yıl Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin tek başkanı oldu ve 1996 yılına kadar silahlı kuvvetler başkomutanı ve devlet başkanı olarak görevlerini sürdürdü. 1992'de başlayan Bosna Savaşı 1995'te bitti. 250 binden fazla insanın öldüğünün tahmin edildiği ve 1,8 milyon kişinin yerinden edildiği savaşın bitmesinden sonra uluslararası savaş suçları mahkemesi Bosnalı Müslümanlar ve Hırvatlara karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle Karaciç'i resmen suçladı. (TK/EZÖ)