Tarihçi Akçam'ın avukat Erdal Doğan, kararı düşünce özgürlüğü açısından olumlu karşılamakla birlikte geç alınmış bir karar olarak da nitelendiriyor.
"Keşke bu karar Dink öldürülmeden önce verilseydi"
Kararla ilgili görüşlerini bianet'e açıklayan Av. Doğan, "Keşke savcılarımız bu türden kararları gazeteci Hrant Dink öldürülmeden önce almış olsalardı. Bize acı gelen yan hukukun, Dink'in ölümünden sonra hatırlanmasıdır" dedi.
Haftalık "Agos" gazetesinin 6 Ekim 2006 tarihli sayısında Akçam'ın "Hrant Dink, 301 ve bir suç duyurusu" başlıklı yazısı, değiştirilmesi veya kaldırılması için insan hakları kuruluşlarının mücadele verdiği Ceza Yasası'nın 301. maddesi kapsamında soruşturmaya konu olmuştu.
Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinden 11 gün sonra soruşturma ekrakını karara bağlayan Şişli Cumhuriyet Savcısı Muhittin Ayata, "Arada Sırada" isimli köşesinde kaleme aldığı yazıda "1915-1917 döneminde yaşananların soykırım olduğuna inanıyorum" diyen Akçam'a dava açılmayacağına karar verdi.
Savcı: "Soykırım" düşüncesi fikir hürriyetine girer
Takipsizlik kararında, "...şüphelinin tarih profesörü olduğu, yaptığı araştırmalarda 1915-1919 yılları arasında meydana gelen olayların bir soykırım olarak tanımlanabileceğini düşünerek tüm makalelerinde ve bilimsel toplantılarda ifade ettiği..." sözlerine yer verildi.
Karar şu şekilde sonuçlandırılıyor: "..ihbar konusu yazının bir bütün olarak incelendiğinde Türklüğü aşağılama niteliğinde bir sözü bulunmadığı gibi yazıda kullanılan sözlerin fikir hürriyeti çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde kaldığı anlaşıldığından, ayrıca suç işlemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme ve halkı kin ve düşmanlığa tahkir suçunun unsurları oluşmadığından kovuşturmaya yer olmadığına..."
Hrant Dink, Reuters Ajansı'na verdiği röportajda 1915 yılında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdiği için hakkında 301. maddeden ve üç yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. Bu dava ölümü nedeniyle geçtiğimiz günlerde kendisi için düşürülmüştü.
Savcılık, "soykırım" demenin düşünce özgürlüğü kapsamında kaldığına ve Türklüğe hakaret olarak yorumlanamayacağına hükmetti.
Suça gerekçe gösterilen yazısında Akçam, "Ben 1915-1917 döneminde yaşananların soykırım olduğuna inanıyorum ve bunu her vesilede dile getiriyorum, bu konuda yazılmış kitaplarım, makalelerim, haftalık yazılarım var. Eğer 1915-1917 arasındaki dönem için soykırım kelimesini kullanmak suçsa ben bu suçu hemen hemen her hafta bir defa işliyorum... Hrant'ın işlediği iddia edilen suçuna en azından ortada olan bu adaletsizliği gidermek açısından da ortak olmak gerekiyor" demişti. (EÖ/TK)