*Fotoğraf: Canva
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerin sosyoloji bölümlerinin yılda 9 bine yakın mezun verdiğine ancak 2015'ten beri kamu kurumlarına sosyolog atanmadığına dikkat çekti.
Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na bir kanun teklifi veren Gürer, Devlet Memurları Kanunu'nun 4. Maddesindeki "tabip veya uzman tabiplerin" ibaresinin yanına "sosyologlar" ibaresinin de eklenmesini önerdi.
2020'de 7 bin 752 öğrenci
Gürer, "2020'de yapılan Yükseköğretim Kurumlan Sınavı'nda (YKS) açılan kontenjan sayısı 8 bin 101 iken bölüme yerleşen öğrenci sayısı ise 7 bin 752 kişidir. Sosyoloji bölümleri için kontenjan sayısı Vakıf üniversitelerinde 864, Devlet üniversitelerinde 5 bin 596, açıköğretim fakültelerinde İse 1 bin 641 olarak belirlenmiştir" dedi.
Açılan kontenjan sayılarına ve bölüm mezunlarının istihdam oranlarına bakıldığında arada ciddi farklar oluştuğuna dikkati çeken Gürer, "Ne yazık ki istihdam kısmında 2014'ten bu yana merkezi atımlarda sembolik kontenjan rakamları açılırken, 2015'ten bu yana sosyologlar istihdam edilmemiştir. İstihdam alanında bir cazibe yaratılmasının bu bilim alanının gelişim kaydetmesine de olanak sağlayacağı göz önünde bulundurulmalıdır" diye konuştu.
"Sosyologların unvanı yok"
CHP'li Ömer Fethi Gürer, kanun teklifinde ise şu ifadelere yer verdi:
"Yönetmelikte unvan tanımlarının yer almaması sözleşmeli pozisyonunda çalıştırılmak üzere kadro tahsis edilen alımlarda sosyologların yer alamamasına neden olmaktadır. Bazı projelerde sözleşmeli olarak sosyolog istihdamı sağlanmasına karşın bağımsız bir unvan olarak cetvelde yer almamaktadır. Bu sebeple yönetmelik revize edilerek sosyolog unvanının ilgili yönetmeliğe eklenmesi sosyologların istihdam konusunda yaşadıkları sorunun bir nebze olsun azaltacaktır."
(DŞ)