"Pınar Selek ile Dayanışma Grubu" olarak bir araya gelen toplam 133 aydın, 17 Mayıs'ta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak olan Pınar Selek'e asılsız iddialara dayanılarak dava açıldığını savundular.
İki hafta önce Türkiye'den sanatçı, müzisyen, yazar, feminist ve akademisyenlerle aktivistlerden oluşan 282 kişi, Selek ile ilgili bir dayanışma metni yayımlamışlardı.
Aydınlar: Dava geri alınsın
Selek'e destek verenler arasında Almanya Parlamento üyeleri Karin Binder ve Claudia Roth, ABD'li dilbilimci-yazar Noam Chomsky, ABD'li sosyolog Prof. Judith Blau, Hollanda Parlamento üyesi Harry van Bommel de bulunuyor.
Bildiride, Selek ve üç arkadaşının 1998'de Mısır Çarşısı'nda yaşanan ve yedi kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili çeşitli bilirkişilerin "patlama suikast değil, teknik bir arıza nedeniyle meydana geldi" şeklinde raporlar verdiklerini duyurdu.
Geçen duruşmada savcının Selek hakkında ömür boyu hapis cezası istediğini hatırlatan aydınlar, Mahkeme başkanının bu talebe katılması durumunda, "çalışmalarını tümüyle insanların barış içinde yaşamalarına adayan bir bilim kadını ve barış militanının işlemediği suçtan ömür boyu hapse mahkum olacağını" bildirdi ve kaygılarını iletti.
Kamuoyuna Selek'in Temmuz 1998'de gözaltındayken işkence gördüğü bilgisinin yansıdığını hatırlatan aydınlar, ortaya çıkan tek adil çözümün suçlamaların geri alınarak davanın düşürülmesi olacağını ifade ettiler.
Savcı, Selek için müebbet hapis cezası istedi
28 Aralık 2005'te Mısır Çarşısı davasında esas hakkındaki mütalaasını sunan Savcı Nuri Ahmet Saraç, "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi eski yayın kurulu üyesi ve sosyolog Selek hakkında, bombalamaya katılmaktan müebbet hapis cezası istedi.
Avukatları ise, davanın Selek'in geçmişte yaptığı Sosyolojik çalışmalar nedeniyle açıldığını ve sürecin bir komplodan ibaret olduğunu, patlamayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporlarının çelişkili olduğunu savunuyorlar.
9 Haziran 1998'de yaşanan ve yedi kişinin yaşamını yitirdiği ve 127 kişinin yaralandığı patlama ile ilgili üçü tutuklu 15 sanığa açılan davada, aralarında Selek'in de bulunduğu beş kişi hakkında eski Ceza Kanunu'nun 125. maddesinden ceza verilmesi istendi.
Selek, "Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya teşebbüs", "yasadışı silahlı PKK örgütünün üyesi olmak" ve "patlayıcı madde atmak" iddiasıyla yargılanıyor. 17 Mayıs'da görülecek duruşmada Selek'in avukatları, savunma yapacaklar. (EÖ)