Çeşitli sosyalist parti, oluşumlar, emek örgütleri ve bireyler, kamuoyuna "çatı partisi" olarak yansıyan solda güç birliği olanaklarını, Bilgi Üniversitesi'ndeki iki günlük toplantıda tartıştı.
Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) teklifiyle başlayan süreçte, Emek Partisi (EMEP) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) bu oluşumun içinde yer alacaklarını daha önceden açıklamıştı.
Üniversitenin Kuştepe yerleşkesinde 20-21 Aralık'ta düzenlenen, katılanların yaklaşık dörtte üçünü erkeklerin oluşturduğu toplantıda, ortaya çıkacak örgütlenmenin hangi ilkelere, çizgilere dayanabileceği, programının ne olabileceği konuşuldu.
Bu konuda beliren ortak nitelikler, özgürlükçü laiklik, Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm, yoksulluk karşıtı kampanyalar, cinsiyetçiliğe ve militarizme karşı politikalar oldu. Çevre ve iklim değişikliği az sayıda olsa da dile getirildi.
Ortaklaşılan niteliklerden biri, güç birliğinin özgürlükçü ve eşitlikçi taleplerin, işçi sınıfının ve demokratikleşme isteyenlerin "gerçek adresi" olmasıydı.
Bu tartışmanın içinde yer almayan bireylerle ve örgütlerle ilişkiler ve olası işbirlikleri de gündeme geldi.
Parti mi, federatif yapı mı, koordinasyon mu?
Toplantıda konuşulan ikinci ana konu da, örgütlenmenin nasıl bir yapıda olacağıydı. Çağrıcıların başta belirttiği üzere, parti ve oluşumların kendilerini kapatıp yeni bir parti bünyesinde birleşmesi, gündem dışındaydı. Mevcut örgütler korunurken yeni güç birliği yapılacak "federatif" bir partinin kurulması önerilerinin yanı sıra, parti kurulmaksızın bir koordinasyon niteliğinde güç birliği yapılması da dile getirilen öneriler arasındaydı.
Mevcut örgütlerin güç birliğine katılacak örgütsüz bireyler üzerinde egemen olmasını engellemek için senato ve meclis gibi çeşitli ikili yapılanmalar önerilirken, mevkilerde dönüşümlülük de dile getirildi.
Örgütlenmenin bir an önce hayata geçirilmesini isteyenler de vardı, önceki deneyimlerden ders çıkarıp telaş etmemek gerektiğini söyleyenler de.
Geçici kurul üzerinden tartışmalar sürecek
Bir sonuç bildirisinin hazırlanıp duyurulması beklentisiyle başlayan toplantının sonucunda, örgütlerin temsilcilerinden ve bağımsız bireylerden oluşan bir geçici kurulun öncülüğünde, tartışmanın yerel örgütlenmelere de yayılarak sürdürülmesine karar verildi.
Ayna: Birleşmek için değil, büyümek için birleşmeliyiz
DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, anayasa değişikliğinin öncelikli olduğunu, bunun için de genel seçimlerde daha çok oy alınması gerektiğini, ancak Kürtlerin hepsini örgütleyemediklerini söyleyerek "Çünkü Kürtlere ve emekçilere yeterince güven vermiyoruz" diye konuştu.
Ayna, "Birleşmek için değil, büyümek ve gelişmek için bir araya gelmeliyiz. Kürtlerin, demokratların soldan umudunu kesmesine izin vermeyelim" dedi.
DTP Milletvekili Akın Birdal, örgütlenmenin görünür olması için özgür medyaya ihtiyaç olduğunu, Kürt siyasetçi Tarık Ziya Ekinci, Türkiye'nin önünü açacak demokrasinin kurulmasında öncülüğü "cesur, bilinçli, Türk ve Kürt aydınlarının yapacağını" dile getirdi. (TK)