İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde rehin tutulduktan sonra öldürülen Savcı Mehmet Selim Kiraz ile ilgili haber ve fotoğraflar nedeniyle Twitter, YouTube ve Facebook sosyal medya platformlarına erişim yasağı getirilmesini yargıya taşındı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Kerem Altıparmak, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun’un 166 habere URL bazlı yayın yasağı getirmesine itiraz ettiklerini bildirdi.
İki akademisyenin dün (7 Nisan) yargıya taşıdıkları dosya arasında, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin genel engelleme kararı ve İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin Google.com’a erişim yasağı öngören kararı da bulunuyor.
Bihr: Ölçüsüz bir sansür yaklaşımı
İnternet yasaklarını Türkiye’de yaşayan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Doğu Avrupa ve Orta Asya Büro temsilcisi Johann Bihr, birkaç sayfa içerik nedeniyle İnternet platformlarını tamamen kapatmaya kalkışmanın “ölçüsüz bir sansür yaklaşımı” olarak, ifade özgürlüğüne dair Anayasal ilkelerin çiğnendiğini açıkladı.
“Türkiye’nin yeri bu mu?”
Bihr, “Dünyada en baskıcı ülkelerden Çin ve İran gibi ülkeler bu tür uygulamalara teslim oluyordu. Türkiye, gerçekte kendisini bu dar ülkeler birliğine mi ait hissediyor?” diye de sordu.
Sözeri: 52 Twitter hesabı etkilendi
Twitter 166 URL içinde belirtilen tweetler ile YouTube paylaşımları da erişime engellenmişti. bianet'e bilişim yazıları yazan Efe Kerem Sözeri de engellenen 52 Twitter hesabından paylaştığı araştırmasında silinen tweetlerin sayısının 10 olduğunu paylaştı. Silinen tweetler arasında Hürriyet, Milliyet ve T24’ün paylaşımlarının da bulunduğunu açıklamıştı.
İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği ise Google için benzer içeriklerin kaldırılması aksi halde erişimin engellenmesi kararını vermişti. Ancak Google’un söz konusu içeriklere erişime kapatması nedeniyle buna gerek olmamıştı. (EÖ)