Abdullah Şevki'nin çocuk istismarını anlattığı "Zümrüt Apartmanı" kitabına ilişkin Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) İstanbul Şubesi bir açıklama yayınlayarak, "Çocuk istismarı edebiyat olamaz" denildi.
Dernek, çocuk istismarına yönelik kamuoyunda oluşan ve sosyal medya üzerinden yayılan toplumsal duyarlılığı olumlu karşıladıklarını belirttikleri açıklamasında ayrıca, "Söz konusu tartışmalarda çoğunlukla pedofili kavramı kullanılmakta oysa sorunun pedofili tanımını aşan bir boyutta olduğu görülmektedir" dedi.
TIKLAYIN - Ensest Nedir? Pedofili Nedir?
"Anılan kitabın ilgili bölümünde doğrudan çocuk istismarının anlatıldığı, bunun suç olduğunun farkında olduğu anlaşılmaktadır. Yani şahsın yaptığı kurgu, estetik ve edebi kaygının sınırlarını aşarak çocukların bedensel- ruhsal bütünlüğüne zarar veren bir suçu gerçek hayatta yaşanmış ya da yaşanması istenen bir şekilde örneklemesi bakımından öncelikle TCK kapsamına giren bir çocuk istismarı sucudur.
"Bu nedenle öncelikle ve acil olarak adli makamların devreye girmesi gerektiği açıktır."
İstismarın evde, sokakta, işyerinde olabildiği hatırlatılan açıklamada özetle şöyle deniyor:
"Edebiyat dünyası ve örgütlerince sorgulanmalıdır"
"Herkes fail olabilmektedir; çocuğun yakını ya da yabancısı fark etmeyebiliyor. Kendi kendini savunması her zaman mümkün olmayan bu kadar savunmasız bir insan grubunun korunması için herkese ama özellikle ilgili ve sorumlu makamlara görev düşmektedir.
"Bu olayda olduğu gibi yazara, yayıncısına, edebiyat çevrelerine ve örgütlerine ciddi görevler düşmektedir. Bu ve buna benzer yazıların edebiyatla olan bu sorunlu ilişkisi öncelikle edebiyat dünyası ve örgütlerince sorgulanmalıdır.
"Çocukların koruması, günümüzde çok yaygın olduğu üzere olay ortaya çıktıktan sonra değil; esas olarak bu tür saldırılar gerçekleşmesin diye olaylar gerçekleşmeden yapılabilecek çalışmalarla mümkündür.
"Abdullah Şevki ve bu prototipe uygun kişilerin, çok azınlık olsalar bile çocukları istismarı normalleştirme potansiyeli taşıdıkları yönünde kamuoyu daha fazla bilinçlendirilmelidir. Bunun edebiyat değil, suç metinleri oldukları anlatılmalıdır. Çıkan tekil olaylalar mutlaka cezalandırılmalı ve edebiyat dünyasının kendi iç mantığı ile de mahkûm edilmelidir." (AÖ)