Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'nin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada "Sözleşmenin temel ilkeleri, ayrım gözetmeme, yaşam, katılım, gelişme, korunma ve çocuğun yüksek yararıdır. Sözleşme her konuda çocuğun yüksek yararını öngörür" hatırlatması yapıldı.
Dernek açıklamasında öne çıkan başlıklar özetle şöyle:
* "Sözleşme, çocukların haklarının gözetilmesinde asgari standardı tespit eder, çocuğun öncelikle aile içinde ve aile çevresinde bakılıp korunmasını öngörür.
*Çocuğun kendisi ile ilgili kararlarda görüş bildirmesi ve bu görüşün dikkate alınmasını hükmeder.
*Mevzuatta, daha erken yaşta ergin olsa dahi 18 yaşından küçük olan kişi çocuk olarak kabul edilmektedir.
*Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan bütün ülkeler için çocuk hakları açısından atılacak her adımın çocuğun yüksek yararı ilkesini gözeterek atılması temel ilke olmalıdır.
"Yaşam hakkı korunmalı"
*Sosyal hizmet mesleğinin birincil uygulama alanlarından birisi çocuk refahı alanıdır. Çocuk refahı alanıyla ilgili hizmetlerin geliştirilmesi, çocukların ruh ve beden sağlıklarının korunması ve istismarının önlenmesine yönelik tüm tedbirlerin alınması çalışmalarını, sosyal hizmet mesleğinin etik ilke ve değerleri çerçevesinde, multidisipliner bir ekip anlayışı ile yerine getiren çocuk dostu bir meslek grubu olarak; çocukların haklarına erişimi ve haklarının korunması mücadelesinde yanlarında olduğumuzu bildirmek isteriz. Bu mücadele, çocuklarımızın yaşam haklarının korunması için gereklidir.
*Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümlerinin uygulanmasında birçok ülkede sorunlar yaşanmaktadır. Ülkemizde de çocuk ihmali ve istismarına yönelik sorunlar gündemdeki yerini korumaktadır.
*Sözleşmenin temel fikrinden hareketle; çocukları etkileyebilecek yönde verilen her karar ya da yapılan her işlem her zaman için onların üstün yararına öncelik tanımalıdır.
Umut dolu bir dünya için
"Günümüze ait çocuk istatistiklerine bakıldığında; 2018 TÜİK verilerine göre; bebek ölüm hızı binde 9.3’tür. Toplam evliliklerde çocuk evliliklerinin oranı yüzde 4, işgücüne katılım oranı; erkek çocuklarında yüzde 35.7, kız çocuklarında yüzde 10.2, genç bağımlılık oranı yüzde 34.5 tir. Suriyeli mülteci çocuk sayısı 1.730 596’dır. (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü-2019) Sadece ülkemizde dünyanın bir çok yerinde çocuk hakları ihlal edilmeye devam etmektedir.
Sosyal hizmet uzmanları olarak, mesleki rol ve sorumluluk gereği, çocuk hak ve ihlallerini önlemeden sorumlu tüm yetkili kurumları ve karar alma mekanizmalarında bulunanları;
* Sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmeye,
* Çekince konan maddelerle ilgili çekincelerin kaldırılarak tüm çocukların eşit şekilde haklarını kullanabilmesini sağlamaya,
* Çocukların uğradığı, fiziksel, cinsel, sınıfsal ve psikolojik her türlü istismarın takipçisi olmaya ve sorunların çözümünde çocuk haklarının korunması için hep birlikte mücadele etmeye,
* Çocuklarımızın iyilik halini güçlendirmek için, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve adalet sisteminde, bütüncül hak temelli bir yaklaşımla, koruyucu, önleyici ve rehabilite edici destekle ayrımcılığın yaşanmayacağı ve çocuğun yüksek yararının gözetileceği, mutlu ve umut dolu bir dünya kurmaya davet ediyoruz." (DB)