Sosyal Haklar Derneği, Soma Davası’nda karar çıkması beklenirken mahkeme başkanının yerinin değiştirilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Bu yargıya açık müdahaledir” dedi.
Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) yaz kararnamesiyle bölge adliye mahkemeleri ve adli yargıdaki toplam 780 hakim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi.
Görev yeri değişenler arasında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı da var. Ballı İzmir Hakimi oldu. Davanın kıdemli Heyet üyesi Esra Dokur da Aydın Hakimi oldu. Diğer üyenin de yeri bir süre önce değiştirilmişti.
Yeni Mahkeme başkanı olarak Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu atandı.
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014'teki iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetti, 162 işçi yaralanmıştı.
TIKLAYIN - SOMA DAVASI NE DURUMDA?
"Adil karar verilmesinin önlenmesidir"
Başında beri davayı takip eden Sosyal Haklar Derneği, açıklamasında “Mahkeme üzerinde bir süredir devam eden baskılar yeterli olmamış olacak ki, hakimlerin görev yeri değişikliğine gidilmiştir” dedi.
“Bu dava herhangi bir dava değildir, bu davaya bakan yargıçların görev yerinin değişitirilmesi herhangi bir rutin işlem değildir. 301 işçinin her birinin ismini ve ölüm yerini ezbere bilen, iddianamenin ve bilirkişi raporlarının detaylarına hakim olan, keşfe katılan, madeni gören, sanıkların sorgusunu yapan, tanıkları dinleyen Mahkeme başkanın ve üye hakimin görev yerinin değiştirilmesi yargıya açık müdahaledir.
“Yaklaşık 3 terabayt büyüklüğündeki dosyada, her bir belge yüzlerce sayfadan oluşmaktadır. Mütalaa vermeyi “mütalaayı toparlamak” gerekçesi ile yedi ay oyalayan savcıdan sonra, dosyayı başından itibaren takip eden ve delillerle temas etmiş olan Mahkeme başkanı ve üyesinin değiştirilmesi, bu dosyada adil karar verilmesinin önlenmesidir.
“Adil yargılanma ve adalet, bir sonuç değil süreçtir. Sürecin bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşmüştür. Doğal yargıç ilkesi ihlal edilmiştir. Mahkeme üzerinde bir süredir devam eden baskılar yeterli olmamış olacak ki, hakimlerin görev yeri değişikliğine gidilmiştir. İki yıldır mahkeme salonunda, üç yıldır her ayın 13’ünde sokakta adalet arayan ailelerin adalet arayışı bütün engellemelere rağmen sonuca ulaşacaktır.” (NV)