Dernek tarafından düzenli olarak yineleneceği açıklanan bu raporlama faaliyetinin amacını basın açıklamasını yapan derneğin Kurucu Yönetim Kurulu üyelerinden Nazır Kapusuz şöyle açıkladı:
"Raporun hazırlanmasındaki amaç Türkiye de yaşanan sosyal hak ihlallerini kamuoyuna sunmak ve bu ihlallere dikkat çekmektir. Elbette bu raporlar bir süre sonra sosyal politika alanındaki aktörlere veya bu yönde politika geliştirmeye çalışan kurum veya oluşumlara ciddi ve verimli bir bilgi kaynağı olacaktır."
Sosyal Hak Gözlemcileri
Hak ihlalleri raporları Sosyal Haklar Derneği bünyesinde kurulan Hak İzleme Komisyonu tarafından medya taranarak ve sayıları şimdi fazla olmayan "Sosyal Hak Gözlemci"lerinin verdiği bilgilere dayanılarak hazırlanıyor.
Dernek bünyesinde kurulacak olan bir "iletişim ağı" ile Sosyal Hak Gözlemcileri derledikleri bilgileri düzenli ve sürekli olarak komisyona iletebilecekler.
Böylece gözlemcilerin ülkenin değişik yerlerinden gönderdikleri ama medyada yer almayan ihlaller de raporlara yansıma olanağını bulmuş olacak. İsteyen kişiler dernekle bağlantı kurarak "Sosyal Hak Gözlemcisi" olabiliyor. Bunun için derneğin İnternet sayfasındaki formun doldurulması gerekiyor.
Kişiler, sosyal hak ihlalleri konusunda yaşadıklarını [email protected] adresine yazarak da iletebiliyorlar.
Aylık raporlar
Basın mensuplarının pek rağbet etmediği basın toplantısında Kapusuz, raporların aylık olarak yayınlanacağını ve medya dışında konunun doğrudan muhatabı olan kurumlarla, hak örgütlerine de iletileceğini açıkladı. Raporun tamamı, derneğin İnternet sayfasında da yer alıyor.
İhlaller daha çok çalışma yaşamı ve eğitimde
Sosyal Haklar Derneği tarafından yayınlanan rapor ekleriyle birlikte 75 sayfalık raporu sunan Nazır Kapusuz ve Eyüp Özer eylül ayında yaşanan hak ihlallerinin daha çok çalışma yaşamı ve eğitim hakkı alanlarında yoğunlaştığını belirtti. Bunların ardındansa sağlık hakkı ve barınma hakkıyla ilgili ihlallerin geldiğini söyledi.
Çalışma yaşamıyla ilgili hak ihlalleri "adil bir ücret hakkı", "grev ve toplu sözleşme hakkı", Sendika ve örgütlenme hakkı", "sosyal güvenlik hakkı", "çalışma hakkı", "iş kazaları ve meslek hastalıkları hakkı", "cinsiyete ve cinsel yönelime, etnik ve dini kimliğe dayalı ayrımcılık ve taciz", "çocuk ve genç emeği", "işyeri uygulamaları" başlıklarında yaşanan hak ihlallerini içeriyor.
Raporda, "barınma hakkı", "sağlık hakkı", "eğitim hakkı", "engelli hakları", "kentsel yaşam hakkı" başlıkları altında yaşanan hak ihlalleri de yer alıyor.
Sosyal politikalar
Raporun önemli bir bölümünü de "sosyal politikaların değerlendirilmesi" içeriyor. Bu bölümde Türkiye'de yaşanan somut durum ortaya konulduktan sonra "Medyatik hayırseverlik", "Sosyal hak talepleri" başlıklı rehber niteliğindeki bölümler bulunuyor.
Raporun sonunda yer alan "ekler bölümündeyse Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (ICFTU) hazırladığı "Türkiye'deki sendikal hakların ihlali yıllık raporu"yla Strasbourg'da 1996'da gözden geçirilmiş şekliyle "Avrupa Sosyal Şartı" metni bulunuyor. (MS/TK)
* Sosyal Haklar Derneği'nin İnternet sayfalarına ulaşmak için tıklayın.
* Eylül 2006 sosyal hak ihlalleri raporuna ulaşmak için tıklayın. (PDF belgesi, 1 MB)