4842 Sayılı kanunla yapılan düzenlemeyle 1 Mayıs 2003 tarihinden önceki sürelere ait isteğe bağlı sigorta prim borçlarının 1 Kasım 2003 tarihine kadar tamamını gecikme zammı ile birlikte ödeyenlerin sigortalılıkları devam ettirilecek.
Sağlık Bakanlığı'nın yeni hizmet uygulamaları
1 Kasım'a kadar ödeme yapmayanların ise sigortalılıkları sona erdirilecek. Değişikliğe göre yapılan kısmi ödemelerde, ödenen kısma ait süreler hizmetten sayılacak.
SSK tarafından yapılan açıklamayla isteğe bağlı sigorta primi yatıranların prim makbuzlarıyla birlikte 1 Kasım 2003 tarihine kadar ilgili sigorta müdürlüklerine başvurması gerekiyor.
Sağlık Bakanlığı, bağlı sağlık kuruluşlarının, prim borcu olan Bağ-Kur'lu hastaya sağlık hizmeti vermeyeceği açıkladı.
Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında, "Sağlık Bakanlığı-Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Protokolü" imzalandı.
Protokol ile Bağ-Kur sigortalısı ve aylık alanların eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocuk, anne ve babalarının Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarına müracaatları halinde tedavileri, sevkleri ve tedavileri sonucu düzenlenecek faturalara ilişkin esaslar yeniden düzenlendi.
Düzenlemeye göre, Bağ-Kur'lu hastalar, birinci basamak kapsamına giren sağlık ocaklarından ve ikinci basamak kapsamındaki devlet hastanelerinden doğrudan yararlanabilecekler. Üçüncü basamak kapsamındaki eğitim - araştırma ve özel dal hastanelerinden ise acil haller dışında sevkle hizmet alacaklar.
Protokolün uygulanmasıyla ilgili hususlarla sınırlı kalmak kaydıyla, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak ilgili sağlık tesisinde inceleme ve soruşturma yapabilecek.
Bağ-Kurlu demek borçlu demek
Bağ-Kur'lu hastanın sağlık hizmeti alabilmesi için, prim borcunun bulunmaması koşulu aranacak. Prim borcu bulunan sigortalının tedavisi yapılmayacak, yapılması halinde söz konusu fatura bedelleri kurum tarafından ödenmeyecek.
Acil vakalarda ise hastane gerekli müdahaleyi yapacak. Ancak bu gibi durumlarda Bağ-Kur, hastane müracaat tarihinden bir ay öncesine kadar olan prim borcunu ödemeyen sigortalıdan hastane masraflarını rücuen (geriye dönük) tahsil edecek.
Türkiye'de kayıtlara göre 9.5 milyon Bağ-Kur'lu var. Bunların sadece 800 bini düzenli olarak ödemesini yapıyor. 2 milyon 200 bin kişi düzensiz olsa da ödemede bulunuyor. Geri kalan 6.5 milyon kişinin ise Bağ-Kur'a borcu bulunuyor.(NK/BB)