Emek Platformu, 20 Kasım'da Ankara'da büyük bir miting düzenlenmesine karar verilmesinin ardından, eylemler sürecinde söz konusu olan kanun tasarılarının TBMM Komisyonlarında görüşülmeye başlaması halinde Türkiye genelinde bir saat süreyle iş bırakma eylemi yapılmasına, görüşmelere devam edilmesi halinde ise ülke genelinde üretimden gelen gücün kullanılmasına ve tasarılar geri çekilene kadar eylemlerin devam ettirilmesine 2 Kasım'daki olağanüstü toplantısında karar vermişti.
Ankara'daki mitinge yüksek katılım bekleniyor
TMMOB Genel Sekreter Vekili Hakan Genç'in bianet'e yaptığı açıklamaya göre Ankara'daki mitinge Emek Platformu bünyesinde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk-İş, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Memur-Sen, Eczacılar Birliği, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Veteriner Hekimler Birliği, Türk BAĞ-KUR Emeklileri Derneği ile Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) gibi birçok kuruluşun Türkiye'nin birçok yerindeki şubelerinden yaklaşık 100 bin kişilik bir katılım bekleniyor.
Sosyal Bir Türkiye İçin Tartışma Başlıkları
Ülkenin çeşitli bölgelerinden yola çıkan Emek Platformu bileşenleri, yarın (Cumartesi) saat 10.00'da Hipodrom ve Ankara Garı önünde toplanacak. Oluşturulan kortej saat 11.00'de yürüyüşe geçecek. Miting Sıhhiye Meydanı'nda saat 12.00'de başlayacak.
Mitingde Emek Platformu Dönem Sözcüsü BASK Genel Başkanı Resul Akay, Türk-İş Genel Başkanı Salih Işık, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren ile TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı'nın da birer konuşma yapması bekleniyor.
Grup Sıhhiye'de hükümetten taleplerini Sosyal Bir Türkiye İçin Tartışma Başlıkları adı altında dile getirecek:
Devletin Yapılandırılması ve Bütçe
* Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan stand-by anlaşması iptal edilmeli, borçlar yeniden yapılandırılmalı, ekonominin öncelikleri çalışanlar lehine yeniden düzenlenmeli.
* Kamu yönetiminde emekten ve demokrasiden yana gerçek bir reform için, IMF, DB, DTÖ, OECD gibi sermayenin uluslararası örgütlerinin programlarından ve GATS anlaşması taahhütlerinden vazgeçilmeli; Kamu Yönetimi Temel Kanunu, yerel yönetimler, sosyal güvenlik ve personel rejimi yasa girişimleri geri çekilmelidir. Toplumsal faydayı, merkezi ve yerel yönetimlerin demokratikleşmesini esas alan gerçek bir reform, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla hazırlanmalıdır.
* Kayıtdışı ekonomi derhal kayıt altına alınmalı; vergi kaçırmayı özendiren ve ödüllendiren, yüksek gelir gruplarının lehine olan vergi aflarına son verilmeli, finanssal işlemler ve faiz gelirleri üzerindeki vergiler arttırılmalıdır. Vergi adaletini sağlamak için herkesten mali gücüne, servetine ve gelirine göre vergi alınması ilkesi hayata geçirilmelidir. Kurumlar vergisinin bütçe içindeki payı artırılmalı, dolaylı vergilerin oranı azaltılmalıdır.
* Kamuda özelleştirme, taşeronlaştırma uygulamalara son verilmelidir.
* Tarım kesimine yönelik bugünkü sermaye eksenli uygulamalara son verilmeli, hayvancılık desteklenmeli; tarım ve hayvancılığa yönelik geniş kapsamlı bir program hazırlanmalıdır.
* Kamunun müdahale alanları genişletilmeli, kamu harcamaları toplumsal yarar doğrultusunda belirlenerek, bütçe buna uygun şekillendirilmelidir.
* Kamu hizmeti üreten bir bütçe oluşturulmalı; eğitime ve sağlığa ayrılan pay, ihtiyaçlar çerçevesinde yeniden belirlenerek artırılmalıdır.
* Kamu hizmetlerinin süreklilik, eşitlik, tarafsızlık, ortak yarar gibi temel niteliklerini yok sayılamaz. Yerelleştirmeyi, özelleştirme ve ticarileştirmenin bir aracı olarak kullanma girişimlerinden vazgeçilmeli; yurttaşların kamu hizmetlerinden ücretsiz, nitelikli, eşit ve yaygın biçimde yararlanması sağlanmalıdır.
* Merkezi ve yerel yönetimlerde halkın ve emekçilerin demokratik katılımını sağlayacak mekanizmalar oluşturulmalı; kamusal denetim ve demokratik planlama esas alınmalıdır.
* Bütçenin hazırlanmasında demokratik süreçler işlemeli, sendikalar, demokratik kitle örgütleri bütçe hazırlık süreçlerinde yer almalıdır. Halkın bütçe öncelikleri konusunda kararlara katılımını sağlayacak mekanizmalar geliştirilmelidir.
* Bütçeler borç ödeme baskısından kurtarılmalı, hazine borç servisi olmaktan çıkartılmalıdır.
* Silahlanma, şiddet ve savaş politikalarına dayanan bütçe anlayışından vazgeçilmeli, askeri harcamalar denetim altına alınmalı, fon uygulamalarına son verilmelidir.
* Bir bütçe politikası olarak kalıcılaşmaya başlayan Faiz Dışı Fazla uygulaması sona erdirilmelidir.
* Merkez Bankası'nın özerklik adı altında toplumsal denetimden uzaklaştırılmasına son verilmeli, toplumun yararı doğrultusunda hareket eden bir bankaya dönüştürülmelidir.
* Özerk kuruluşların tümü kamu denetimine açılmalı, bütçe içinde yeniden tanımlanmalıdır.
* Sosyal güvenlik hizmetleri, bütün yurttaşları kapsamalı; reform adı altında emeklilik ve sağlık haklarını ticarileştirme, emekli yaşını ve prim ödeme sürelerini artırma, emekli aylıklarını düşürme girişimlerinden vazgeçilmelidir.
* Çevre felaketlerini engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmalı, çevre dostu üretim ve teknoloji hakim kılınmalıdır.
Çalışma Yaşamı
* Devlet, her yurttaşın insan onuruna yaraşır koşullarda yaşamını sürdürmesini sağlamak, işsizliği önlemek, iş güvencesini sağlamak ve aktif istihdam politikalarını hayata geçirmekle yükümlüdür.
* Tüm çalışanlar iş güvencesi hakkından eksiksiz bir biçimde yararlanmalı; iş güvencesi kapsamını daraltan düzenlemelerden, kamu emekçilerinin iş güvencelerini ortadan kaldırmayı hedefleyen girişimlerden vazgeçilmelidir.
* Asgari ücret ve emekli aylıkları, yoksulluk sınırının üzerinde belirlenmelidir.
* Günlük ve haftalık çalışma süreleri azaltılmalı; haftalık çalışma süresi 35 saat olarak belirlenmelidir.
* Esnek çalıştırmaya olanak sağlayan yasal düzenlemeler ortadan kaldırılmalı; esnek ve kuralsız çalıştırma biçimleri engellenmeli; taşeronlaşmanın önüne geçilmelidir.
* Kayıtdışı ekonomi ve kaçak işçilikle mücadele bir devlet politikası haline getirilmeli; kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalı; kayıtlı ekonomi içindeki kayıtdışılığa karşı da önlem alınmalıdır.
* Kamu emekçilerinin ücretleri ve diğer bütün çalışma koşulları, toplu sözleşmelerle belirlenmelidir. Kamuda birçok işkolunda yürütülen sözleşmeli personel uygulamasından vazgeçilmeli, mevcut çalışanlar kadrolu hale getirilmeli; iş güvencesinden ve sosyal haklardan yararlanmalıdır.
* İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları çalışanlar lehine yeniden düzenlenmeli, işsizlik ödeneği yeterli bir seviyeye çıkarılmalıdır.
* Kıdem tazminatının fona devredilerek, işlevsizleştirme ve tasfiye etme girişiminden vazgeçilmelidir.
* Her ne sebeple olursa olsun işçilerin ve kamu çalışanlarının resen veya zorunlu emeklilik uygulamaları durdurulmalı; emeklilik yaşı ülke gerçeklerini dikkate alan bir sınıra çekilmelidir.
* Çalışma yaşamında kadınlara yönelik her türlü cinsiyet ayrımcı düzenlenme ve uygulamalara son verilmeli; ücret eşitliği sağlanmalı, kadınlara yönelik uluslararası sözleşmeler imzalanmalı ve uygulanmalı; doğum izinleri artırılmalı, kreşler yaygınlaştırılmalıdır.
* Çocuk emeğinin sömürülmesine son verilmeli; fiziksel engelli yurttaşların ekonomik ve sosyal hakları güvence altında alınmalıdır.
* Kamuda her iktidar değişikliğinde yaşanan siyasi kadrolaşmaya ve sürgünlere son verilmelidir.
* Mesleki rehberlik ve mesleki eğitim hizmetlerinden yararlanma olanakları artırılmalıdır.
* İş güvenliği ve meslek hastalığının önlenmesi; etkin bir denetim mekanizmasının geliştirilmesi, mağduriyetlerin giderilmesi için yasal ve idari düzenlemeler yapılmalıdır.
Demokratikleşme ve Sendikal Haklar
* Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel olan 1982 Anayasası yerine, evrensel hukuk ilkelerini, insan hak ve özgürlüklerini esas alan yeni bir Anayasa, toplumun bütün kesimlerinin katılımı ile hazırlanmalıdır.
* Siyasi partiler ve seçim yasaları demokratikleştirilmeli, kamu emekçilerine yönelik siyaset yasağı kaldırılmalı, siyaset toplumsallaşmalıdır.
* Hukukun üstünlüğü ilkesi kabul edilmeli, yargının bağımsızlığı sağlanmalıdır.
* Devlet, çetelerden köklü bir biçimde arındırılmalı; çeteler, siyasi uzantıları ile birlikte yargılanmalıdır.
* Demokratik toplumun gereği olarak herkesin, dernek, siyasal parti, sendika ve vakıflar aracılığıyla özgürce örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı; -Toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü de, örgütlenme özgürlüğünün tamamlayıcısı olarak eksiksiz güvence altına alınmalıdır.
* Sendikasızlaştırmaya yönelik fiili girişim ve uygulamalara son verilmeli; bütün çalışanların, iş arayanların ve emeklilerin sendikalaşma hakkı güvence altına alınmalıdır.
* Çok kimlikli, çok kültürlü, çoğulcu bir demokrasi tüm kural ve kurumlarıyla güvence altına alınmalı; Kürt Sorunun demokratik çözümü benimsenmelidir. İnsan hakları ihlalleri engellenmeli; işkence insanlık suçu sayılarak etkin tedbirler alınmalı; koruculuk lağvedilmeli; göç ettirilenlerin köye dönüşleri önündeki engeller kaldırılmalı, mağduriyetlerinin tazmini sağlanmalı; cezaevlerindeki insanlık dışı koşullara son verilmelidir.
* Kamu emekçilerinin toplu sözleşmeli, grevli sendikal hak ve özgürlükleri güvence altına alınmalı; statü ayrımsız bütün çalışanların ortak örgütlenmesi önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır.
* 2821 ve 4688 sayılı yasalarda olduğu gibi, örgütlenme hakkının kullanımını kişiler açısından sınırlayan ve demokratik seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıran yasal düzenlemeler kaldırılmalıdır.
* Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmakta öngörülen noterlik şartı, işkolu barajı, yüksek hakem kurulu, zorunlu tahkim, grev ertelemesi gibi anti demokratik kurum ve kurallar kaldırılmalıdır.
* Grev yasakları, ertelemeleri ve sınırları kaldırılmalı; hak grevi, dayanışma grevi de dahil olmak üzere her türlü grev hakkı güvence altına alınmalı; lokavt bir hak olmaktan çıkartılmalıdır. (NS/BB)