Özelleştirme sonrası işsiz kalacaklara verilecek yardımlarla ilgili proje, işçilerin tepkisini çekince, temsilciler sloganlarla protesto edildi ve işçiler salondan ayrıldı. Türkiye Şeker Sanayii İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Bor Şubesi Başkanı Celal Tuğrul, "Dünya Bankası parasıyla ulufe dağıtır gibi sus payı vermek isteyenlere gereken tepkiyi gösterdik" diye konuştu.
Sunum sloganlarla kesildi
ÖİB temsilcilerinin İşçi Yemekhanesi'nde düzenlediği sunum öncesinde projeyle ilgili tedirginliklerini fabrika yönetimine bildiren işçiler, sunum sırasında özelleştirme sonrasında işlerinden olacakları gerçeğiyle bir kere daha karşılaşınca tepkilerini gösterdiler.
Söz alarak soru sormasına izin verilmeyince, Şeker-İş Bor Şube Başkanı Celal Tuğrul salonu terk etti. Bunun ardından işçiler masalara vurarak protestolarını gösterdiler ve salonu terk ederek sunumun devam etmesine izin vermediler.
Yemekhane çıkışında kısa bir konuşma yapan Tuğrul, "Hükümetin görevlendirmesi ile buraya nabız ölçmeye gelmişler. Önce IMF'nin emriyle fabrikayı satılığa çıkardılar, şimdi Dünya Bankası parasıyla adeta ulufe dağıtır gibi sus payı veriyorlar. Bizim Sosyal Destek Projesi'ne ihtiyacımız yok; bizim işimiz var, işimize sahip çıkıyoruz, üretmeye devam etmek istiyoruz" diye konuştu.
Tuğrul'un konuşmasının ardından çalışanlar, işlerine geri döndüler.
İşçiler: Fabrikalar kârlı, özelleştirmek hata
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun Aralık 2005'te, Bor,Ereğli ve Ilgın şeker fabrikalarının özelleştirme programına alınmasına ve özelleştirme işlemlerinin 18 ay içinde tamamlanmasına karar vermişti.
Üç fabrika da, bir kamu kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. 'ye ait.
Şeker-İş, fabrikaların kârlı olduğunu, Türkiye'nin şeker üretiminde dünyada dördüncü sırada olduğunu anımsatarak özelleştirmeye karşı çıkıyor.
Bor Şeker Fabrikası işçileri, özelleştirmeye karşı mücadelelerini İnternet'e de taşıdılar. Bor Şeker Niğde Platformu'nun haberlerine ve özelleştirme süreciyle ilgili ayrıntılara www.borseker.org adresinden ulaşılabiliyor. (YY/TK)