*İllüstrasyon: Axios News.
Büyük sosyal medya platformları "skor tutmayı" engellemek, utanç duygusunu azaltmak ve insanların akıl sağlığını etkilememesi gerekçesiyle beğeni sayıları üzerine test çalışmalarına başladı.
Durumun çıkmaz noktası ise multi milyar dolarların döndüğü sektörün beğeni sayılarından derin şekilde etkilenecek olması. Hatta beğeni ve takipçi sayılarıyla para kazanan kişi ve markaların da sektör olarak buna karşı çıkması.
Adam Mosseri duyurdu
Instagram "beğeni" sayılarını silmek için test çalışmalarına ABD'de de bu hafta başladı. Instagram'ın başındaki Adam Mosseri duyuruyu yaptı.
Instagram daha önce Kanada, Avustralya, Japonya, İtalya ve Brezilya'da test çalışmalarını başlamıştı.
Instagram'ın sahibi Facebook şirketler grubu da benzer bir çalışmanın içinde.
Birçok uzman sosyal medyanın yoğun kullanımının anksiyete (kaygı bozukluğu) yaratmasının yanı sıra akıl sağlığını tehdit ettiğini savunuyor.
Buzzfeed News'in haberine göre Twitter da "retweet" (yeniden paylaşma) ve "beğeni" sayıları üzerinde test çalışmalarına başladı.
YouTube ise yakın zamanda platform aracılığıyla zarar verebilecek boot hesapları silmeye başladı.
*Görsel: Black Mirror dizisi White Christmas bölümü.
"Kafa yakan" hareketler
Axios News, haberi verirken "Evet ama bu girişimler o kadar da fedakar" değil notunu düşünüyor ve ekliyor:
"Bu platformların çevreyle ilişkisi de bazı kullanıcıların kafasını yakabiliyor.
Yapılan araştırmalara göre ergenlik çağındaki gençlerin yüzde 60'ı sosyal medya hesaplarını gönüllü olarak kapatacaklarını söylüyor.
Bu rakamın dörtte biri sosyal medyadaki "dram" ve "çatışmadan" yorulduğunu söylüyor.
Yatırımcı faktörü
Haber sitesi aynı zamanda sosyal medya firmalarının büyük çoğunluğunun ana yatırımcılarının sağlık ve iyi hissetme sektöründen insanlar olduğunu söylüyor. (PT)
*Kaynak: Axios News, Buzzfeed News.