Bunun üzerine 13 yazar hakkında açılan soruşturma kapsamında yedi yazar bugün (Cuma) Beyoğlu Savcılığı'na giderek ifade verdi.
Selek, Prof. Kaboğlu ile yaptığı röportajdan ifade verdi
Gazetenin Genel yayın yönetmeni İrfan Uçar, Yayın Kurulu üyesi ve yazarı Pınar Selek, yazarlar Veysi Sarısözen, Ayşe Günaysu, Ragıp Zarakolu, Umur Hozatlı ve Ferhat Tunç ile sorumlu yazı işleri müdürü Hasan Bayar, Beyoğlu Savcısı Selim Ulaş'a ifade verdi. İfade sırasında gazetenin avukatı Özcan Kılıç da hazır bulundu.
Savcı ilk olarak Prof. İbrahim Kaboğlu ile yapılan ve 31 Aralık'ta "Hak ve Özgürlükler Alanında Beklentiler Boşa Çıktı - 2005 Şiddet Yılı" başlığı ile yayımlanan söyleşi nedeniyle Pınar Selek'in ifadesini aldı.
Selek, söyleşinin bir suç unsurunu içermediğini belirterek, dava açılması halinde ayrıntılı savunma yapacağını bildirdi.
Ağca eleştirisinden Günaysu ve Zarakolu Savcılıkta
Ayşe Günaysu da 18 Ocak'ta yayımlanan "Bu Vatan Ağcaları Çok Sevdi" yazısının güncel bir yorum olduğunu ve suç unsuru bulunmadığını belirtti. Yazının neyle suçlandığını bilmediğini belirten Günaysu, hakkında dava açılması halinde suçlamanın içeriği ile ilgili savunma yapacağını söyledi.
Yine Ağca'nın serbest bırakılması ile ilgili "Ağca Bir Ayna" başlıklı yazısı nedeniyle ifade Ragıp Zarakolu da Ağca hakkında yapılan infaz uygulamasının kamu vicdanını rahatsız ettiği için bir eleştiri yazısı yazdığını söyledi.
Zarakolu, dile getirdiği eleştirilerin haklı çıktığını ve Ağca hakkındaki infaz uygulamasının Yargıtay'ca bozulduğunu ve kamu vicdanına uygun hale getirildiğini söyledi. Zarakolu, düşüncesini açıkladığı için Adalet Bakanlığı'nın ceza davası açılmasını istemesini de yadırgadığını ifade etti.
Hozatlı, Sarısözen ve Tunç da ifade verdi
Yazar Umur Hozatlı da 7 Ocak'ta yayımlanan "Mezarlara Gitseniz En Çok Kürtçe Dua Edersiniz" yazısı nedeniyle ifade verdi. Hozatlı, yazının meydana gelen çatışmalarda en çok Kürtlerin öldüğünü anlattığını ifade etti.
Yazının çatışmaların sona ermesine yönelik temennileri içerdiğini belirten Hozatlı, yazıda suç unsuru bulunmadığını ve suç işlemek kastıyla da yazılmadığını bildirdi.
Veysi Sarısözen de 13 Ocak'ta yayımlanan "Duble Hücre Cezası" başlıklı yazısı nedeniyle verdiği ifadede, yazısının Öcalan'ın avukatlarının yaptığı basın açıklamasının haber yorumu olduğunu söyledi.
Yazarımız sanatçı Ferhat Tunç da 31 Aralık'ta yayımlanan "301 Kere Maşallah" başlıklı yazı nedeniyle ifade verdi. Yazısının Orhan Pamuk ile ilgili TCK'nin 301. maddesi uyarınca açılan dava nedeniyle yapılan bir değerlendirme olduğunu belirten Tunç, "İçeriği itibariyle herhangi bir suç unsuru içermemektedir. Duruşma salonunda şahit oldum olayları değerlendirdim" dedi. Tunç, yazısının suç teşkil etmediğini belirtti.
Uçar yargı üyelerini eleştirdi
24 Ocak'ta yayımlanan "Avukatlar" başlıklı yazı nedeniyle ifade veren İrfan Uçar da, önceki yazılarında yargı sistemi içindeki hakim ve savcıların görevlerini layıkıyla yapmaması nedeniyle sebep oldukları hak ihlallerine yer verdiğini savundu.
Yazısında da yargı sistemi içindeki avukatları eleştirdiğini belirten Uçar, yazısının güncel bir eleştiri yazısı olduğunu ve suç içermediğini bildirdi. Gazetenin Sorumlu Yazı işleri Müdürü Hasan Bayar da gazetede yayımlanan çok sayıdaki haber nedeniyle ifade verdi. (EÖ)