Çubukçu, 103 kadının işe yerleştirdiğini belirtirken, konukevine anneleriyle birlikte 418 çocuğun da geldiğini açıkladı.
Erbatur, kadına yönelik şiddete dikkat çektiği soru önergesinde, kadın sığınma evlerinin kadının gördüğü şiddetin izlerini ortadan kaldıracak önemli merkezler olduğunu dikkat çekiyor.
Kadınların sığınma evlerinden ayrılma nedenleri
Süreleri dolmadan, kendi istekleriyle, sığınma evlerinden ayrılan kadınların ise üç nedeni var:
İşe ve ayrı bir eve yerleşmeleri, eşleri ile barışmaları ve öz aileleri ile olan sorunlarını çözümlemeleri.
Çubukçu, kadınların can güvenliği tehlikeye düşmesi halindeyse başka kadın konukevine nakledildiğini, bu nedenle de konuk evlerinden ayrıldıklarını açıklıyor.
2005'te 103 kadın işe yerleştirildi
Erbatur'un Çubukçu'ya yönelttiği sorulardan biri "2005 yılı içinde kadın sığınma evlerine başvuran kadın sayısı kaçtır?" Çubukçu bu soruya şu yanıtı veriyor.
"SHEK'in hizmete açtığı kadın konukevlerine, Kadın Konukevleri Yönetmeliğinin 8. maddesi uyarınca 2005 yılında 637 kadın başvurdu. 418 çocuk ise anneleriyle konukevine kabul edildi. Konuk evinde kalan 103 kadın ise işe yerleştirildi."
Çubukçu, "Kadınların sığınma evlerinde kalma süresine" ilişkin verdiği yanıtta ise, bu sürenin yönetmeliğin 12. maddesinde açıklandığını söylüyor.
Yönetmelikte, "Kadınların kuruluşta kalma süresi 3 aydır. Bu süre, düzenlenecek gerekçeli sosyal inceleme raporuna dayanılarak kuruluş müdürlüğünün teklifi ve il müdürlüğünün onayı ile bir defaya mahsus olmak üzere 3 ay süreyle uzatılabilir."
Kadınlar sorunlarını çözünceye kadar kalıyor
Çubukçu, kadın konukevlerinde süresi dolan kadınların hemen çıkarılmadığını, sorunları çözümleninceye kadar kalmalarının sağlandığını açıklıyor.
Çubukçu, Kadın konukevlerinin açıldığı günden bu yana 5 bin 376 kadına hizmet verdiğini belirterek, "Anneleri ile birlikte 4 bin 137 çocuk da konukevlerinden yararlandı. Kadın konukevlerinden bin 039 kadının işe yerleşerek ayrıldığını söylüyor.
Kadınların uzatma süresi bitiminde kuruluşta kalabilmeleri, sosyal inceleme sonuçları, İl müdürlüğünün teklifi ve Genel Müdürlüğün onayına bağlı.
İşe yerleştirilenlerin çoğu ilkokul mezunu
Çubukçu, işe yerleşen kadınların yatılı işleri tercih ettiğini söylüyor.
Kadınların çoğunlu ilkokul mezunu olduklarından yerleştikleri işlerde yatılı çocuk ve yaşlı bakımı, yatılı temizlik işi, güvenlik görevlisi, kuaförde çay ve temizlik işleri, tekstil fabrikasında işçi, büro elemanı, sekreter, butikte ve mağazada tezgahtar, kasiyer, temizlik şirketi, otelde kat görevlisi, deri mağazasında aşçı, çay bahçesinde garson, restoranda bulaşıkçı, devlet memuru, öğretmen, çevirmen, pazarlama elemanı, mağazada satış elemanı, lokantada yardımcı hizmetli, şehirlerarası otobüslerde hostes, bölge yatılı ilk öğretmen okulunda işçi vb işlerdir.(AD/EÖ)