1991'den bu yana kıtada çocukların yaşadığı sorunları öne çıkarmak için bir dizi etkinliğin düzenlendiği Afrikalı Çocuğu Günü'nün bu yıl ki teması çocukların katılımı olarak belirlendi.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuğun Hakları ve Refahı Üzerine Afrika Sözleşmesi'nin çocukların kendileriyle ilgili kararlarda söz söyleme ve katılım hakkını içerdiğini hatırlatan sivil toplum örgütleri, hükümetleri bunu hayata geçirmeye çağırdı.
Defence for Children International (DCI), katılım hakkının hayata geçirilmemesinin özellikle iki grup çocuğu olumsuz etkilediğini söyledi: şiddet mağduru çocuklar ve kanunla ihtilaf halindeki çocuklar.
"Afrika'da birçok çocuk evde, okulda, işyerinde, hapishanede ve koruma kurumlarında şiddete uğruyor. Ciddiyetine rağmen sorun görünmez halde."
Şiddet mağduru çocukların önünde başvurabilecekleri şikayet mekanizmaları olmadığını belirten örgüt, çocukların haklarını da bilemediğini vurguladı.
Dahası, özellikle cinsel şiddete maruz kalan çocuklar "saygı görmüyor ve yaşadıkları acı tanınmıyor" ve rehabilitasyon olanakları bulunmuyor.
Junior 8 önümüzdeki ay
16 Haziran'da kutlanan günle ilgili bir açıklama yapan BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de önümüzdeki ay Japonya'da gerçekleştirilecek dördüncü Junior 8 Zirvesi'nde, gelişmiş ülkelerden çocukların dünya sorunlarını tartışacağını belirtti.
Gençler ve çocuklar, küresel ısınma, HIV/AIDS, yoksulluk gibi sorunlar karşısında düşünce ve önerilerini G8 ülkeleri liderleriyle paylaşacak.
Afrikalı Çocuğun Günü
Afrikalı Çocuğun Günü, 1976'da Soweto, Güney Afrika'da binlerce siyah öğrenci eğitim kalitesini protesto etmek ve kendi dillerinde eğitim alabilmek için sokağa çıktığında yaşananların anısına oluşturuldu.
Öğrencilerin talebine hükümet güçleri şiddetle cevap vermiş, yüzden fazla kişi ölürken binden fazla insan da yaralanmıştı.(EÜ/EZÖ)