Tuzla havzasında bir tersanenin kapatılmasını "Emsal ve caydırıcı olabilir. Ancak nihai çözüm değil" diyen Liman Tersane Gemi Yapım Onarım İşçileri Sendikası (Limter İş) Genel Başkanı Cem Dinç, tersane ortağının "Bu işler polislik, MİT'lik işler. Ölümlerin nedeni yanlış yerlerde aranıyor" demecini ise şöyle yorumladı:
"Tuzla'da işçi ölümlerinin MİT'le, polisle nasıl bir alakası olabilir? Kamuoyunca bu kadar farkındalık yaratan işçi ölümleri tartışmasını sulandırmak ve sorumluluğun başka alana atılması için ayrıca sendikal mücadeleyi de karşısına alan bir açıklama."
Selah tersanesi kapatıldı
Bugün, iki işçinin 10 gün içinde üst üste hayatını kaybettiği Selah Tersanesi Vali Muammer Güler'in verdiği bilgiye göre kapatıldı.
Desan Tersanesi ortaklarından Cengiz Kaptanoğlu'ysa "Bir tersanede aynı hafta içinde iki işçi ölür mü. Benim ölen kardeşim, 5 senede 9 gemi inşaa etmiş. Neden kimse ölümlerle ilgili Emniyet Müdürü’ne soru sormuyor. Bu işler polislik, MİT’lik işler. Ölümlerin gerçek sebeplerini bulmak isteyen bizlerin üstüne değil, emniyet güçlerine gitsin. Eylem yapan, yürüyen 30 kişi" dedi ve tersaneyi satmak istediklerini açıkladı.
Limter İş: Bu oyuna gelmemek gerek
Limter İş Başkanı Dinç bianet'e yaptığı açıklamada "Tuzla'da sendikal mücadeleyi yok etmeye çalışıyorlar. Kaptanoğlu'nun açıklaması anti propoganda. İşçi ölümlerinin MİT'le polisle ilgisi ne? Bu tartışmayı sulandırma, sorumluluğu başka mecralara çekme çabası anlamına geliyor. Bu oyuna gelmemek gerek" dedi.
Daha önce sendikalarının defalarca yüzlerce polisin baskınına uğradığını hatırlatan Dinnç, bir tersanedeki patlamayla ilgili bomba ihbarı var bile denildiğini söyledi ve kendilerine yönelik bir mücadelenin olduğuna vurgu yaptı.
"Tartışmayı adli vakaya çevirmek tersanelerdeki taşeronluktan, günde 7,5 saatin üzerinde işçi çalıştırılmasından kaynaklanan yapısal sorunları çözemez. Ancak yapısal sorunlarını üstünü örter" diyen Dinç Selah tersanesinin kapatılmasının da görünürde emsal olabileceğini, caydırıcı olabileceğini ancak kesin çözümün tersane kapatarak olmayacağını aktardı.
"Böylece konu bu kadar gündemdeyken kamuoyuna 'biz de bir şey yapıyoruz' mesajı verilmek isteniyor. Diğer tersanelere ne olacak peki?"
Limter İş 18 Haziran'da greve çıkacağını ilan etmişti. Sendikanın talepleriyse şöyle:
- Tuzla tersanelerinin denetimini Limter-İş, TMMOB, TTB, Baro, Çalışma Bakanlığı ve GİSBİR’den oluşan bağımsız bir komisyon yapsın,
- Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliği uygulansın,
- Taşeronluk sistemi kaldırılsın,
- 7,5 saatlik iş günü uygulansın,
- Sigortalar ana firma tarafından ve alınan ücret üzerinden yatırılsın
- Gurbetçi işçilere sağlıklı barınma evleri sağlansın,
- Sendikaya tersanelerde temsilcilik açma hakkı tanınsın. (EZÖ/GG)