Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Meclis’in içinde bulunduğu 27. Döneminde 16 bakan ve bir cumhurbaşkanı yardımcısına verilen soru önergelerini ve yanıtlanıp yanıtlanmadıklarına dair istatistikleri açıkladı.
Buna göre, Meclis’in bu son döneminde toplam 21 bin 504 soru önergesi verildi.
Önergelerden 11 bin 663’ü hiç yanıtlanmadı.
7 bin 658 soru önergesi ise vakti geçtikten sonra cevaplandı.
Süresi içinde cevaplanan önerge sayısı sadece 1700.
Önergelerin bakanlıklara göre dağılımı da şöyle:
“Cevaplananlar da dalga geçer gibi geçiştirilmiş”
“Sağlık Bakanına 27. Dönemde cevaplaması için milletvekilleri tarafından 1493 soru önergesi verilmiş olmasına karşın Sağlık Bakanı sadece 14 soru önergesine süresi içinde cevap vermiş” diyen Yılmazkaya, “Sağlık Bakanlığının ve diğer bakanların milletvekillerinin soru önergelerine cevap vermemesi ciddiyetsiz ve disiplinsiz bir harekettir” dedi.
Süresi içinde cevaplanan soruların da “dalga geçer gibi cevaplarla geçiştirildiğini” vurgulayan Yılmazkaya, “‘Süresi geçtikten sonra cevaplandırıldı’ ibaresinin de aslında sorulan sorunun cevabının verilmediği anlamına geldiğinin altını da özellikle çizmek isterim” dedi.
Yılmazkaya, önergelere cevap verilme oranının giderek düştüğünü ifade etti:
“Milletvekilleri bulundukları illerindeki vatandaşların sorunlarını gündeme getirmek ve çözüm üretmek adına ilgili bakanlıklara yazılı soru önergesi vererek konuyla ilgili bir çözüm bulmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle birlikte dışardan atanan bakanların meclisten ve siyasetten kopuk olması yüzünden yazılı soru önergelerine cevap verme oranları çok düştü.” (AS)