*Manşet görseli: Boğaziçi Direnişi Twiitter hesabı, boun.edu.tr, bianet
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörü Melih Bulu'nun atanmış yardımcısı ve atanmış Mühendislik Fakültesi Dekanı Fazıl Önder Sönmez, 20 Nisan'da yapılan Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK) toplantısında "Kadının beyanı esastır" ilkesini hedef aldı.
Sönmez bu toplantıda ayrıca, Nisan ayı başında ücretsiz izne çıkarılan CİTÖK Ofis Koodirnatörü Cemre Baytok'u da "radikal feminist" diye niteledi ve Baytok'un sosyal medya paylaşımlarını incelediğini açıkladı.
Sönmez, Çatlak Zemin internet sitesinde yayımlanan yazıları da ücretsiz izindeki Baytok için kısa çalışma ödeneğine başvurmamaya gerekçe olarak gösterdi.
Toplantı tutanaklarına da geçen ifadeler hakkında bianet'e bilgi veren bir Boğaziçili, "Fazıl Önder Sönmez'e, 20 Nisan'da yapılan komisyon toplantımızda biz komisyon üyeleri olarak Cemre Baytok için neden tekrar kısa çalışma ödeneğine başvurulmadığını sorduk. Sönmez, Çatlak Zemin'den yazılar paylaştı bizimle" dedi.
Sıklıkla yineledi
Sönmez'in yazıların "bazı kısımlarının da altını çizip kendilerine gösterdiğini" söyleyen Boğaziçili, şöyle devam etti:
"Baytok'un, orada cinsel taciz vakalarıyla ilgili radikal feminist yaklaşımda bulunduğunu ve 'kadın beyanının esas olduğunu ve erkeğin bunun aksini ispatlamakla yükümlü olduğunu düşündüğünü' gördüğünü söyledi. Baytok'un, ifşayı da meşru bir alternatif olarak gördüğünü öne sürdü.
"CİTÖK ofisinde de böyle bir yaklaşımın sakıncalı olduğunu; bu durumda cinsel taciz ithamına uğramış erkek öğrencilerin haksız disiplin cezaları alabileceğini ve birtakım karalamalarla üniversitede eğitim göremez hale gelebileceğini söyledi.
"Tüm bu konuşmalar sırasında 'Kadının beyanı esastır' ilkesine inanmadığını ancak kadının beyanının dikkate alınabilir olduğunu söyledi. Biz de bu ilkenin tam olarak bu olduğunu anlatmaya çalıştık. Ama birkaç kere bu ilkeye karşı olduğunu söyledi."
Psikolog aranıyor
Bu nedenlerle Baytok ile ilgili kişisel görüşünün olumsuz olduğunu ama nihai kararın Melih Bulu'ya ait olduğunu söylediği belirtilen Sönmez, toplantıda, bu pozisyona bir klinik psikolog aradıklarını ve o kişinin aynı zamanda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde de (BÜREM) çalışabileceğini anlattı.
CİTÖK'ün "önleme işlevi"Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Nükhet Sirman, "CİTÖK'ün işlevi neden önemli?" sorumuzu şöyle yanıtladı: "CİTÖK, birçok iş yapıyordu. Önlemler almaya çalışıyordu. Toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddet ve şiddetin çeşitli biçimleri hakkında bilgiler üretiyordu. Bu konularda hem kadın öğrencileri uyarıyordu hem de erkek öğrencilere yapmamaları gereken şeyleri öğretiyordu. Yani çok ciddi bir önleme işlevi vardı CİTÖK'ün. TIKLAYIN - 10 soru, 10 yanıt: Boğaziçi'nde CİTÖK neden önemli? "Ayrıca, öğrencilerin güveni vardı CİTÖK'e. Söyledikleri şeylerin çarpıtılmayacağı ve başka yerlere taşınmayacağı konusunda. Şimdi daha yasal, sakin, barışçıl çözüm yollarının önü kapanmış oluyor. Çok daha başka sistemler gündeme gelebiliyor."
Sirman, CİTÖK Ofis Koordinatörü olarak çalışacak bir psikolog aranmasını da "Bu, olayın tamamen kadın erkek eşitsizliğinden çıkarılmasına ve psikolojize edilmesine yol açar" ifadeleriyle değerlendirdi. | |
Fazıl Önder Sönmez kimdir?Makina Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, lisansını ve yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi'nde, doktorasını ise Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) tamamladı. Sönmez, 2003'te kurulan BURA – Boğaziçi Üniversiteliler Derneği'nin ilk disiplin kurulu üyelerinden. Derneğin 10 Ekim 2004'teki 1. Genel Kurulu'na, AKP'liler Recep Tayyip Erdoğan, Kadir Topbaş ve Burhan Kuzu da katıldı. BURA'nın 1 Aralık 2019'da düzenlenen 15. Olağan Genel Kurulu da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'un aralarında olduğu çok sayıda kişinin katılımıyla düzenlendi. Sönmez, ayrıca, Boğaziçi İslam Araştırmaları Kulübü'nün (BİSAK) de danışman hocası. | |
Ne olmuştu?Boğaziçi Ünivetsitesi'nin atanmış yönetimi, Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu'nun (CİTÖK) Ofis Koordinatörü Cemre Baytok'un Nisan 2021'de ücretsiz izne ayrılmasına karar verdi. Başvuruların, o sırada CİTOK Komisyonu Başkanı olarak görevlendirilen Fazıl Önder Sönmez'e yöneltileceği ilan edildi. Güney Kampüs'teki Rektörlük binası önünde her gün nöbet tutan akademisyenler, 9 Nisan'daki açıklamalarında konuyla ilgili şöyle dedi: "CİTOK Komisyon Yönergesi'nde başkanın seçimle belirleneceği açıkça yazmasına rağmen göreve atamayla getirilen Fazıl Önder Sönmez'inse söz konusu deneyim ve vasıflara sahip olmadığı açıktır. Bu durum, üniversite mensuplarının maruz kalabileceği cinsel taciz vakalarının bilinmez kılınmasına, mağdurların gerekli kurumsal desteği alamamasına yol açacaktır. İktidarın, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararıyla uyumlu olan bu kararı kabul edilmez buluyoruz. CİTOK Koordinatörü derhal görevinin başına getirilmelidir." | |
(DŞ)