UNFPA Türkiye, erkek şiddeti ile mücadele konusunda "Amber" isminde yeni bir uygulama geliştirdi. Kürtçe, Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak da hizmet veren uygulama ile kadınlar şiddetle karşılaştıklarında ilgili kurumlara anında haber verebilecek.
Uygulamanın logosuna dört kez tıklayınca "gizli" bir sayfaya yönlendiriliyor ve istediğiniz takdirde konum bilginiz de sizin daha önce önceden bildirdiğiniz bir numara ile paylaşılabiliyor.
Uygulamada, şiddet karşısında başvurabileceğimiz sivil toplum kurumları, resmi kurumlar ve merkezlerin de iletişim bilgisi yer alıyor. Uygulama üzerinden KADES'e de başvuru yapmak mümkün.
Uygulama, Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Toplantıya Kadın Koalisyonu'ndan Selma Acuner, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nden Begüm Baki, Mor Çatı'dan Selime Büyükgöze de başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve hak savunucusu da katıldı.
Uygulamayı buradan indirmek mümkün
"Portekiz'de 11 kadın öldürüldü, yas ilan edildi"
Toplantıda ilk olarak konuşan Selma Acuner bianet erkek şiddeti çetelesini de referans göstererek, Türkiye'deki şiddetin boyutlarını anlattı. Acuner şöyle dedi:
"Erkek şiddetinin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği var. Şiddet gören kadınların büyük bir kısmı aile, arkadaş, komşu vasıtasıyla bir kuruma başvurarak mücadele ediyorlar. Bu kadınlar, kişisel ilişkilerinden dolayı sığınaklara yerleşebiliyorlar. Ya da bazıları sosyal medyadan seslerini duyabiliyorlar."
"Dünyada her yerinden 3 kadından en az biri hayatları boyunca bir erkek şiddetine maruz kalıyorlar. Türkiye'de de veriler toplanıyor. bianet verilerine göre 2022'de en az 327 kadın öldürüldü. Eğer şüpheli ölümleri de katarsak çok korkunç rakamlara ulaşıyoruz. bianet'in verilerine göre 23 kadın cinayeti işlendi. 2023'ün ilk üç ayına bakınca 65 kadının öldürüldüğünü görüyoruz. Portekiz'de altı ayda 11 kadın öldürüldüğü için yas ilan edildi."
"Türkiye'de ise değişen bir şey yok...Bu uygulama, kadınların şiddete karşı başvuru noktası olacak. Bu konuda kurumsal işbirliği yapılması ve yasaların uygulanması gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye'ye bakınca Mart 2021'de İstanbul Sözleşmesi'nden tek gecede çıkıldı. Bu Sözleşme altın niteliğinde değerlendiriliyor. Aşırı sağ hareketler, 6284 No'lu yasanın da iptal edilmesi için gündem oluşturuyorlar. Daha kötüsü bu hareketlerin temsilcileri milletvekili aday listesinde yer alıyor. Kadınların şiddete karşı yalnız bırakıldığı Türkiye'de amber gibi uygulamalar çok önemli olacak."
"Mücadele devam edecek"
Acuner'in ardından konuşan Sanatçı Songül Öden de şunları belirtti:
"Kadınların sesini duymaya devam edeceğiz. Örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadınlar için kadın hareket içinde çalışmaya devam edeceğiz. Depremden dolayı biz bu uygulamayı paylaşamadık. Şİmdi paylaşıyoruz. Uygulamanın detaylarını ve nasıl kullanılacağını da birazdan anlatacağız."
Toplantı, Amber uygulamasının tanıtılması ile sona erdi.
(EMK)