Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV), Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından 2004 yılından beri yayımlanan BU Cümle dergisinin son sayısını "içerik ve söylem bakımından kabul edilemez" bulduğunu ifade ederek bazı yazıların çıkarılması gerektiğini aksi halde derginin bu haliyle yayımlanmayacağını belirtti.
Vakfın desteğiyle çıkan derginin yayın kurulunu oluşturan öğrenciler ise toplu olarak istifa ederken, "Biz kelimelerin özgürlüğüne inanıyoruz" sloganı ile matbu olarak yayımlanması engellenen dergide yer alacak yazılarını kurdukları web sitesinden Son Cümle başlığıyla paylaştı.
"Kurtuluş yok tek başına"
Son Cümle'nin kapak konusunu üniversite ve öğrenciler oluşturuyor. Tutuklu öğrencilerden üniversitenin geleceğine, üniversite-iktidar ve sermaye ilişkilerinden yeni nesil öğrenci aktivizmine kadar birçok konuya ilişkin makalelerin bulunduğu dergide, gençliğinde öğrenci hareketlerinde yer almış önemli isimlerle yapılan röportaj serileri de yer alıyor.
Ayşe Soysal, Zeynep Gambetti, Ertuğrul Kürkçü, Ahmet Örs, Hüda Kaya, Özcan Yeniçeri, Ayşe Böhürler ve İsmail Kahraman'la üniversite, üniversite gençliği ve öğrencilik yılları hakkında söyleşilerin yer aldığı dergide tutuklu öğrencilerle ilgili Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Karlı'nın da görüşlerine yer veriliyor. "Kurtuluş yok tek başına" adıyla yayınlanan yazıda tutuklu öğrencilerle ilgili farklı kesimlerden sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de açıklamalarda bulunuyor.
"İnternette yayınladık, yazılı da yayınlayacağız"
Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Görkem Evci yaşanılan süreci şöyle anlattı:
"Dergimizin yeni sayısında işleyeceğimiz konunun yine gündemle ve bizimle ilgili bir konu olmasını istemiştik. 'Üniversite' gibi bizimle doğrudan ilgili bir meseleyi görmezden gelemezdik Tutuklu öğrenciler de gittikçe daha da önemli hale gelen bir meseleydi. Böylece dergimizin kapak konusunu tutuklu öğrenciler, üniversite, üniversitenin geleceği, öğrencilik bağlamlarında incelemeyi uygun bulduk.
"Dergi, tasarımı tamamlandıktan sonra onay için vakfa sunuldu ve hem kapak konusu ile ilgili yazılar hem de okuldaki Barış ve Adalet Haftası ile ilgili bir yazı sebebi ile içeriğin ve söylemlerin uygun bulunmadığı ifade edildi. Yayın kurulu olarak yaptığımız toplantıda sözümüzü söyleyemedikten sonra bu derginin çıkmasının bir anlamı olmadığına karar verdik. Herkes bu uğurda kendi emeğinden vazgeçebileceğini söyledi. Bence en önemlisi de buydu. Nihayetinde kararımızı vakfa bildirdik ve akabinde BYV ile bir toplantı gerçekleştirdik.
"Bu arada Boğaziçi çevresinde de konuyla ilgili önemli bir kamuoyu oluştu. Konu internet üzerinden çokça tartışıldı. Derginin özgürce çıkmasını isteyen bir irade konuldu ortaya. BYV görüşmelerin neticesinde dergiyi bu haliyle basamayacaklarını ifade etti. Biz de değişiklik yapmayı kabul etmeyerek yayın kurulundan ayrıldık ve bu son sayıyı BYV çatısı altında çıkarmamaya karar verdik.
"Bugünlerde hazırladığımız bu son sayıyı internet üzerinden kamuoyu ile paylaşmanın heyecanı içindeyiz. İnşallah yakında dergiyi matbu olarak da yayımlamak istiyoruz. Bu matbu derginin hazırlanma aşamasında yardım edebilecek arkadaşlar aradığımızı da belirtmek isterim." (SA/ÇT)
* Dergiye ulaşmak için: soncumledergisi.wordpress.com/