Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde son 10 yılda 934 erbaş ve erin intiharıyla ilgili yaptığı açıklamada, son on yılda intihar oranının yarı yarıya azaldığını ileri sürdü.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Asker Hakları İnisiyatifi ile geçen hafta yapılan görüşmenin ardından şu açıklamayı yapmıştı:
"Son iki buçuk yılda 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 erbaş ve er intihar etti. Son iki buçuk yılda iç güvenlik olaylarında 233 şehit, son 10 yılda ise 818 TSK personeli şehit olmuş. Son on yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda."
Kötü muameleye derhal işlem!
Genelkurmay'dan yapılan bilgilendirmeye göre, TSK'da intiharların engellenmesine büyük önem verildiği, bu doğrultuda, TSK bünyesindeki 337 Rehberlik ve Danışma Merkezi (RDM) ile çeşitli çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi.
Genelkurmay'ın "Kötü muameleyle ilgili şikayetlere derhal işlem yapılıyor" yönündeki açıklaması ise dikkat çekti.
Zorunlu askerlik yapanların psiko-sosyal özelliklerinin farklılık arz ettiği ve bir kısmının da sivil yaşantısındaki çeşitli sorunları kışlalara taşıdığının belirtildiği açıklamada bu kişilerin, askeriyeye katıldıkları andan itibaren tasnif edilmesi ve risk grubu içerisinde olanların belirlenmesi gerektiği ifade edildi.
Genelkurmay, son yoklamada "askerliğe elverişli değildir" raporu alanların askere alınmadığını, tedavi edilebilecek olanların ise askerliğinin tedavi süresince ertelendiğini belirtti.
"TSK'nın zan altında bıraklması doğru değil"
TSK personelinin ''TELE-NET Telefonla Danışma Hattı'' yanında, ''Alo Mehmetçik Telefon Hattı''nı arayarak psikolojik destek talebinde bulunabildiğini söyleyen Genelkurmay, rütbeli personelin de rehberlik ve danışma hizmetlerine tabi tutulduğu, ''Aile İletişim Merkezleri''nin bu amaçla haftanın her günü 24 saat boyunca faaliyet gösterdiğini açıkladı.
TSK açıklaması şu ifadelerle devam etti:
* İntihar riski taşıdığı tespit edilebilen personele silah verilmezken, meydana gelen olaylar hem adli hem de idari soruşturmaya tabi tutuluyor.
* 2002'de intihar vakası yüz binde 32 iken, 2011 yılında yüz binde 15'e düştü. Bir başka deyişle son on yılda intiharlar yarı yarıya azaldı.
* İntihar nedeni belirlenmeden, adli ve idari soruşturma sonuçları resmen ortaya çıkmadan yorum ve değerlendirmeler yapılarak kamuoyunda infial yaratılması ve bir kurumun zan altında bırakılması doğru değil.
* Teröristle mücadeledeki şehit sayısı ile intihar eden personel arasında yapılan mukayeseler son derece üzücü. (EKN)