Soma Holding'in iki madeninde işsiz kalan 2831 işçiden bir grup kıdem tazminatları için Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü önünde dün oturma eylemine başladı.
301 madencinin öldüğü Soma Holding'e ait Eynez ve yine aynı holdingin tehlikeli olduğu için kapatılan Atabacı ocaklarında çalışan 2851 işçi 30 Kasım 2014'ten beri işsiz. Üstelik kıdem tazminatlarını da alamadılar.
İşçiler Ankara'ya giderek 10 Şubat'ta hem Çalışma Bakanlığı hem Meclis hem de Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde protesto gerçekleştirmişti. Tazminatlarının yatırılacağı söylenmişti ancak geçen süre zarfında bir gelişme yaşanmadı.
Bunun üzerine bir grup işçi kendi arasında toplanarak oturma eylemi kararı aldı.
Verilen sözler tutulmadı
301 işçinin öldüğü Eynez ocağında 11 yıl çalışan Hidayet Merdim, hem iş bulamadıklarını hem de kıdem tazminatlarını alamadıklarını ve kendilerini "sahipsiz" hissettiklerini söyledi.
"Sendikaya güvenmiyoruz. Ankara'ya da bizi kullanmak için götürdüler. Zaten sarı sendika olmasaydı 301 arkadaşımız ölmezdi. Biz kendi ellerimizle arkadaşlarımızı madenden çıkardık. Bakan dahil herkes bize 'kimse işsiz kalmayacak' dedi. Ancak biz 30 Kasım'dan beri işsiziz.
"Soma A.Ş. bir mesajla bizi kapı önüne koydu, tazminatımızı da vermedi. Kendimize muhatap bulamıyoruz. Dün ELİ Müessesi Müdür Yardımcısı Ali Ulu ile görüştük, biz ondan insanlara umut verecek bir söz bekledik, o ise 'İşçiler benim muhatabım değil' dedi.
"Hepimiz çok mağduruz, aldığımız 700 ile 900 arasındaki işsizlik maaşı. Çocuklarımızı nasıl okula gönderelim? Utanmıyoruz, utanması gereken biz değiliz. Bize söz verip de tutmayanlar.
"İş yok, hiçbir iş sahası açmadılar. Biz en azından tazminatımızı alıp borçlarımızı kapayalım diyoruz. Sonra da köyümüze mi gideceğiz, ne yapacağız, bilmiyoruz. Herkesin ev borcu, banka kredisi var."
Sendika ortada yok, muhatap yok
Eynez ocağında çalışan Ercan Çetinyılmaz da muhatap bulamamaktan şikayetçi.
"Sendikanın derdi zaten işçinin hakkını aramak değil, işverenin hakkını aramıyor. Eylem yapanların çoğunluğu Türk İş üyesi ama hiçbir yetkili gelip de haliniz nedir demedi. Arayıp sorumuyor.
"Muhatap yok. Hükümet muhatap biz değiliz diyor, sendika zaten muhatap almıyor, işveren kapının önüne koydu. Kaderimizle başbaşayız. İş bulamıyoruz. İşsizlik maaşının bitmesine 3 ay kaldı. Tarım için arazimiz yok, madende de iş yok. Ne yapacağız?"
Sendika: Tarih veremiyoruz
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Recep Satır ise hükümet yetkilileri ile görüşmelerinin devam ettiğini ancak henüz kıdem tazminatlarının ne zaman ödeneceğine dair kendilerine bir tarih verilmediğini söyledi. Satır, 11 Şubat'ta bianet'e yaptığı açıklamada 2-3 hafta içinde tazminatların ödeneceği sözü aldıklarını ifade etmişti. (NV)
Fotoğraf: AA/Soner Övümlü