Somali dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Kişi başına düşen yıllık gelir 600 dolar. Ama Somali'de ekonomik zorlukları aşacak yeni bir sektör var: Korsanlık.
Kanunsuz olsa da korsanlık, artık ekonomik bir sektör olarak görülüyor. Zaten Afrika'nın ekonomik sorunlarının ve gelişiminin tartışıldığı toplantılarda konu başlıklarından biri haline geldi.
Business Daily Africa'nın haberine göre Hint Okyanusu'ndaki korsan saldırılarının dünya ekonomisine maliyeti 12 milyar dolar. Bu rakam, ödenen fidyeler, sigorta ödemeleri, el koyulan kargoların parasal değeri, korsanlara karşı denizde yürütülen askeri operasyonların maliyeti ve tehlikeden kaçmak için ticari gemilerin yolu uzatmak pahasına rotalarını değiştirmeleri göz önüne alınarak hesaplandı.
Üstelik Somali'de diğer tüm sektörlerde kriz yaşanırken korsanlık sektöründe işler her geçen gün açılıyor. 2005'de korsanlar toplam 150.000 dolar fidye toplamışlar; 2010'da hâsılatları 5,4 milyon dolara çıkmış. Somali'de hiçbir "sektör"de bu denli bir büyüme yaşanmıyor.
Bir korsanın ortalama kazancı yılda 79.000 dolar; yani normal bir Somali vatandaşının yıllık kazancının yaklaşık 150 katı. Buna bir de Somali'deki yönetim boşluğunu eklerseniz; Hint Okyanusu'nda korsanlık faaliyetlerinin neden bitmediğini anlamak zor olmaz.
Somalili korsanların elde ettiği fidyelerin Somali'ye girmesi ülke ekonomisini canlandırıyor. Öte yandan, fidye dışında kalan "maliyet" kalemleri, aynı zamanda ekonomik faaliyetlere katkı anlamına da geliyor. Sigorta şirketleri prim yükselterek kazanıyor, askeri malzeme üreticileri, kayıp kargolar nedeniyle yenilenen siparişlerden dolayı çeşitli şirketler, bu "sektör"den ek kazanç elde etmiş oluyor. Tek kaybeden, Somali sularında korsanlarla karşılaşan bahtsızlar. (HK/ŞA)