* Fotoğraf: AA.
Ekim 2020 ve Aralık 2021 arasındaki yetersiz yağışlar, Somali'nin birçok bölgesinde yaygınlaşan ve giderek daha kötü hale gelen kuraklıklara neden oldu.
Kuraklık; tarlalardan ürün alınamamasına, yaygın gıda ve su krizine, hayvan göçlerinin tetiklenmesine ve hayvan ölümlerinin artışına yol açtı.
Aralık 2021'den bu yana gittikçe şiddetlenen Somali'deki kuraklık ile ilgili BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin (OCHA), BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ortak bir açıklama yayımladı.
Açıklamaya göre, 1-22 Haziran tarihlerinde kuraklık nedeniyle yerinden edilenlerin oranında Mayıs 2022'ye göre yüzde 231 artış gerçekleşti.
Göç edenlerin yüzde 60'ı ülkenin başkenti Mogadişu'nun Banadir bölgesine gitti. Göç hareketlerinin yüzde 72'si bölgeler arası, yüzde 64'ü ise bölge içi olarak gerçekleşti.
TIKLAYIN - Somali'de 1 milyon kişi kuraklıktan evlerini terk edebilir
Göçü geciktiren faktörler
Mayıs ayında göçün en çok yaşandığı bölgeler, sırasıyla yüzde 26 ile Togdheer ve yüzde 22 ile Banadir olarak aktarıldı.
Banadir'de göç oranlarının yüzde 60'ı Aşağı Shabelle, yüzde 31'i Bay ve yüzde 9'u ise Bakool bölgelerinden kaynaklanıyor.
Göç hareketini geciktiren faktörler arasında yağmur yağması beklentisi, insani yardım desteği, tutuklanma korkusu ve ulaşım eksikliğinin olduğu ifade ediliyor.
TIKLAYIN - Somali'de kuraklık kızamık ve kolera vakalarını artırdı
Küresel yardım çağrısı
Somali'de hükümet, ülkede yaşanan kuraklığın ölümcül etkileri nedeniyle 10 Kasım'da küresel yardım çağrısı yapmış, 23 Kasım'da da ülke çapında "acil durum" ilân etmişti.
Somali'de 2011 yılında da kuraklık ve gıda krizi nedeniyle yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Gelecek yıl 7,7 milyon Somalili, kuraklık nedeniyle insani yardıma ihtiyaç duyabilir.
Göç Örgütü uyarmıştı
BM Uluslararası Göç Örgütü yayımladığı "Yerinden Edilmeleri İzleme Matrisi"nde son 40 yılın en ağır su kıtlığının yaşandığı Somali'de, bu sorundan şimdiye kadar 3,2 milyon kişinin olumsuz etkilendiğini belirtilmişti.
Raporda "Yaklaşık 245 bin kişi, gıda, su ve hayvan otlatacak alan bulabilmek için evini terk etmek zorunda kaldı," denmişti.
Kuraklığın vurduğu bölgelere su ve temel gıda desteği verilmemesi halinde "6 ay içinde 1 milyon 36 bin ile 1 milyon 415 bin arasında kişinin evini terk edebileceği" öngörülüyordü.
Afrika'nın iklim krizindeki payı Afrika ülkelerinin de içinde bulunduğu yoksul ülkelerin tarihsel karbon salımındaki payı çok düşük. Yoksul ülkeler geçinmek ve gıda için doğaya daha fazla bağımlı oldukları için, aşırı hava olaylarının etkilerine daha fazla açıklar. Son 50 yılda aşırı hava olaylarından kaynaklanan ölümlerin üçte ikisi en yoksul 47 ülkede gerçekleşti. Bu olaylara kuraklık, yangınlar ve seller de dahil. İngiltere merkezli Cambridge Sürdürülebilirlik Komisyonu'nun BM verilerine dayandırdığı bir raporuna göre, iklim kriziyle mücadele için dünyanın en zenginlerinin yaşam tarzlarını köklü biçimde değiştirmeleri artık bir zorunluluk. |
(TY)