Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Termik Santrali’nde, 11 Greenpeace eylemcisi sabah 05.00 itibariyle santralin 280 metre uzunluğundaki bacasına tırmandı.
Türkiye’de Greenpeace’in adının Türkçe karşılığı yerine sıkça kullanılan bir kelime oyununa atıfta bulunarak “Gri ve Pis” yazılı bir pankart açan eylemcilerin kaç saat daha orada kalacakları ise henüz bilinmiyor.
Greenpeace eylemcileri Türkiye’nin 22 Nisan’da imzaladığı Paris Anlaşması taahhüdüne karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sürdürdüğü kömürü teşvik edici enerji politikalarını protesto etmek amacıyla Avrupa’nın ikinci en kirli kömürlü termik santralinin bacasına tırmandı.
Somalı çocuklar nefes alamıyor
Eylem sonrasında bir açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Deniz Bayram, “Türkiye’deki gerçek ‘gri ve pis’ tehdit kömür. Yükselen her bir kömürlü termik santral bacasıyla insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan hava kirliliği daha da artacak, iklim değişikliğinde de geri dönülemez eşiğe yaklaşılacak” diyerek ekledi:
“Eğer planlanan 80 kömürlü termik santral inşa edilirse, Türkiye dünyadaki en büyük 5 kömür tehdidinden biri haline gelecek. Anlaşmaya uyma vaadi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın var olan planları arasında ciddi bir çelişki mevcut.”
Soma’da birçok çocuğun nefes almak için solunum cihazlarına muhtaç olduğunu belirten Bayram, “Soma Termik Santrali halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bölgede bir termik santral daha açılması insanların nefes almasını daha da zorlaştırdığı gibi hastalık oranını da artıracak” dedi.
Soma ve kömür
Soma, Türkiye’de "kömür" denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri. Türkiye, Soma’daki kömür gerçeği ile 2013 yılında madendeki iş cinayetinde 301 madencinin hayatını kaybetmesi ile tanıştı. İş cinayeti sonrasında madenin rödovans sistemi ile çalıştırılması uzmanların eleştirilerine konu oldu. Buna karşın bugün Soma’da planlanan yeni kömür santralinin de aynı sistemle çalışması öngörülüyor.
Yırca direndi santral başka köyde yapılacak
Soma iş cinayetinden birkaç ay sonra bu defa Yırcalıların direnişi ile Türkiye’nin gündemine yerleşti. Kolin Enerji A.Ş., kömürlü termik santral inşa etmek için Yırcalı köylülerin 6 bin ağacını kesti.
Yırcalılar Greenpeace ile açtıkları davayı kazandılar. Ancak Kolin Yırca yerine Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleleri arasında belirlenen bir yerde termik santral açmak istiyor. Bugün Yırca, okul ve camisinde enerji ihtiyacını Greenpeace’in kurduğu güneş panellerinden karşılıyor.
80 ilde hava kirli
Greenpeace’in yayınladığı “Sessiz Katil” raporuna göre 2010’da Türkiye’de 7 bin 900 kişi kömür yakıtlı enerji santralleri nedeniyle hayatını kaybetti. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun “Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor” raporuna göre Türkiye’de 81 ilin 80’inde hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerlerinin üzerinde. (NV)