Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin de aralarında bulunduğu şirketlerin sahibi Alp Gürkan, dört yöneticiyle birlikte ilk kez hakim karşısına çıktı.
Alp Gürkan ile dört yönetici hakkındaki dava “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan açılmıştı.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin, "İstanbul'da yaşadığı belirtilen davanın sanıkları Alp Gürkan ve Mustafa Yiğit'in bu kentte talimatla savunmalarının alınması" kararı gereği İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan talimatlı duruşmaya, sanıklar Gürkan ve Yiğit katıldı. Duruşmaya katılan 37 müştekiyi 19 avukat, sanıkları ise iki avukat temsil etti. Duruşmayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko da izledi.
Gürkan suçlamayı kabul etmedi
Savunması alınan sanık Alp Gürkan, üzerine atılı suçu kabul etmediğini ve suçsuz olduğunu belirterek beraatini istedi. Gürkan, hazırladığı yazılı savunmayı mahkemeye sundu.
Gürkan, "Şirket, her türlü madenciliğin ileri teknolojisini getirmiş bir şirkettir. Şirketin mevzuatlara aykırı bir şey yapmış olabileceğini zannetmiyorum. Bu olayın herhangi bir şekilde, normal bir maden kazası olduğu kanısında değilim" dedi.
“2014’a kadar kaza yaşanmadı”
Gürkan yazılı savunmasında şunları söyledi:
"Soma'daki maden işletmelerinin hepsinde yangına müsait kömür vardır. Ama biz buna müdahale ederiz. Devraldığımız zaman, işletmeyi tamamen yeniledik. Tüm mevzuat yerine getirilmiş, kademeli olarak çalışılmıştır. 2014'e kadar kaza yaşanmamıştır."
“Normal kaza olsa…”
"250 metre yukarıda 250 kişinin rahatlıkla sığabileceği bir yer mevcuttu S panonun yakınında"Normal bir kaza olsa oradaki arkadaşların hepsi kurtulabilirlerdi. Ancak 10 dakika gibi kısa bir sürede, birdenbire anormal yükseklikte basan karbonmonoksit gazı, 250 metre ileri gitmeye mani olmuştur".
Duruşmanın bitmesinin ardından müştekiler sanıklardan Alp Gürkan'a, tepki göstererek duruşma salonundan ayrıldı.
Kani Beko: Ders niteliğinde bir karar bekliyoruz
Duruşma sonrası açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko da bundan sonraki duruşmanın Akhisar'da devam edeceğini tahmin ettiğini belirterek, "Biz DİSK olarak hazır olacağız Akhisar'da. Bu yapılacak duruşmadan bir beklentimiz var. Ders niteliğinde bir karar alınmasını bekliyoruz. Bundan sonra, bizim çocuklarımızın madenlerde, işçi sağlığı ve iş güvenliği alınmadığından dolayı ölmemeleri, şehit olan 301 kardeşimizi unutmamak için hakimin ders niteliğinde bir karar çıkartmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3.5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.
Açılan davada tutuklu 6 sanık ile 5. duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin 3'te 1'den yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Tutuklular: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. (HK)
* Fotoğraf: AA Arşiv